Regissören försvarar stjärnan efter rasistanklagelse: ”Liam Neeson är ingen rasist”

Stellan Skarsgård och Hans Petter Moland om nya filmen

avJens Peterson

Publicerad:
Stellan Skarsgård i ”Ut och stjäla hästar”.

BERLIN. Hans Petter Moland gjorde ”Kraftidioten” med Stellan Skarsgård.

Nu har Moland filmat samma intrig som ”Cold pursuit” med Liam Neeson. Skådespelarens uttalanden om våld och hämnd har stämplat honom som rasist.

– Liam är ingen rasist, säger Hans Petter Moland. Jag ser att folk har en massa åsikter om ”Cold pursuit” utan att ha sett filmen.

”Kraftidioten” hade sin världspremiär i Berlin. I helgen gick ”Cold pursuit” upp i USA och Sverige.

- Båda filmerna driver med våldsamma gangsters som vill vara macho, säger Hans Petter Moland. Filmerna varnar för hämnd som en lösning.

Liam Neeson sa i en intervju att när en bekant till honom blev våldtagen för 40 år sedan gick han omkring och hoppades att någon svart man skulle attackera honom så han kunde slå tillbaka med dödligt våld.

Många har reagerat starkt mot hans uttalande.

- Jag kan inte styra hur filmer lanseras, säger Hans Petter Moland. Nu är Twitter fullt av rykten om ”Cold pursuit”. Jag tycker folk ska se filmen innan de pratar om den.

Stellan: ”Skrämmande”

Även Stellan Skarsgård säger att det utfärdas domar för snabbt på sociala medier.

- Jag tycker det är oroväckande och skrämmande när folk blir straffade inte enbart för vad de gör och vad de de säger utan vad de tänker, säger Stellan Skarsgård. Man blir straffad för vad folk tror att du tänker.

De två är i Berlin med en ny tävlingsfilm, ”Ut och stjäla hästar” efter Per Petterssons roman. Boken kom 2003.

- Genom åren har jag sett flera manus byggda på den som inte varit bra. Men jag läste boken och den är fantastisk, säger Stellan Skarsgård. När Hans Petter skrev ett nytt manus fångade det själen i romanen.

Han spelar en 66-årig änkling som bor ensam i en stuga i en vinterskog. Det är december 1999, och i återblickar minns han vad som hände sommaren 1948. Starka tragedier och genom tidshoppen lär vi mer och mer om livets besvikelser.

Storstadskille i kylan

Det är femte filmen som Stellan Skarsgård och Hans Petter Moland gör tillsammans.

- När det funkar bra vill man göra om det, säger Hans Petter Moland. Det här är ett så osäkert jobb och då hjälper det att vara med folk man litar på. Då kan man våga vara idiot, våga göra misstag. Och vi har väldigt kul.

- Jag är en storstadskille och han är vildmarksmänniska, säger Stellan Skarsgård. Hans Petter gillar att dra ut mig i kylan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM