Meryl Streep drev Thatcher till tårar

Nu har Järnladyn sett sig själv på vita duken

PORTRÄTTLIK Kanske var det Meryl Streeps porträttlika insats som fick den forna premiärministern att röras till tårar. Hon har nu sett filmen ”Järnladyn”. Jim Broadbent spelar hennes make Denis (som gick bort 2003).
PORTRÄTTLIK Kanske var det Meryl Streeps porträttlika insats som fick den forna premiärministern att röras till tårar. Hon har nu sett filmen ”Järnladyn”. Jim Broadbent spelar hennes make Denis (som gick bort 2003).

LONDON. Hon har vägrat att se filmen om sig själv.

Men i veckan ändrade sig Margaret Thatcher, 86, och föll i tårar när hon såg Meryl Streeps imitation.

– Hon blev ganska känslosam när hon såg sitt livs historia, säger en källa till Sunday People.

Margaret Thatcher.
Margaret Thatcher.

Meryl Streep har Oscarstippats för sin roll som den förra premiärministern i ”Järnladyn”. Men filmen har också kritiserats, främst för hur den till stor del handlar om hur den åldrande Margaret Thatcher tvingats kämpa mot sin demens.

Ifrågasatte filmen

Storbritanniens nuvarande premiärminister David Cameron berömde Meryl Streeps rolltolkning, men ifrågasatte varför filmen gjorts medan Thatcher ännu är i livet.

– Jag önskar att de kunde ha gjort den en annan dag, sa han efter premiären.

Thatcher har själv vägrat att se filmen om sitt liv. Regissören Phyllida Lloyd har berättat hur man erbjöd familjen Thatcher att se filmen före premiären under en privat visning eller genom att få en dvd.

– De avböjde erbjudandet, har Lloyd berättat enligt Sunday People.

Ändrat sig

Men nu uppger tidningen att järnladyn, som var Storbritanniens premiärminister från 1979 till 1990, ändrat sig. Under en privat visning kunde hon inte hålla tillbaka tårarna när hon såg filmen.

– Hon pratade faktiskt om att hon var ”positivt överraskad” av det hon sett, men det tycks som om känslorna har tagit överhanden när hon mindes sina egna reaktioner till händelser som visas i filmen, säger en källa i tidningen.

Gav Streep ”godkänt”

Margaret Thatcher såg filmen tillsammans med sin nära och tidigare politiske rådgivare Lord Timothy Bell i sitt hem i Dulwich i södra London. Enligt Sunday Peoples källa gav hon Meryl Streep ”godkänt” för sin rolltolkning.

– Trots sin inledande motvilja mot att se filmen gick lady Thatcher med på att se den i veckan. Hon verkar inte ha tagit särskilt illa vid sig av hur hon framställs, säger källan.

Publisert: