– Pinsamt att jag vill till Hollywood

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

David Dencik åker över till Hollywood – motvilligt

DEN OFRIVILLIGE STJÄRNAN David Dencik har egentligen ingen lust att bli Hollywood-stjärna. Men de engelskspråkiga projekt han gjort i år har gett honom blodad tand. ”Men jag får dålig smak i munnen”, säger han.
Foto: Foto: URBAN BRÅDHE
DEN OFRIVILLIGE STJÄRNAN David Dencik har egentligen ingen lust att bli Hollywood-stjärna. Men de engelskspråkiga projekt han gjort i år har gett honom blodad tand. ”Men jag får dålig smak i munnen”, säger han.

Fincher, Spielberg, Alfredson ...

I år har David Dencik jobbat med tunga namn.

Nu blir han en motvillig karriärist och åker till Hollywood.

– Det är lite pinsamt att aktivt sträva efter det, och jag får dålig smak i munnen, säger han.

Foto: Foto: STUDIOCANAL
Dencik i ”Tinker tailor soldier spy”.

Skådespelaren David Dencik, 37, har länge varvat svenska och danska roller. Men plötsligt i år har han börjat synas mer och mer i internationella storfilmer.

Prövar lyckan

Nu prövar han lyckan i Hollywood och hoppas att ett par månaders vistelse ska ge honom intressanta roller i engelskspråkiga projekt. Men egentligen tycker han att ambitionen att sträva efter en internationell karriär är direkt pinsam.

– Jag känner skam. På något sätt är det jobbigt att jag vill till USA. När man är där borta är det enbart för att få till någon sorts karriär, vilket ger mig dålig smak i munnen, säger han.

Men de intressanta projekt han varit med om i år har gett honom blodad tand för att agera på engelska.

– Att uppsöka den marknaden och utöka min repertoar är ett nytt perspektiv. Men jag önskar att jag kunde vara hemma och steka ägg i väntan på att något hände, säger han.

När han väl befinner sig i Hollywood behöver han inte skämmas för nytillskotten i filmografin. Endast under 2011 har han gjort en större roll i Tomas Alfredsons ”Tinker tailor soldier spy” och mindre roller i David Finchers ”The girl with the dragon tattoo” och Steven Spielbergs ”War horse”.

”Obehagligt”

– Rollen i ”Tinker tailor ...” ger mig möjligheten att lämna störst avtryck, och den kommer att betyda mest. Men det betydde också mycket att komma igenom den första inspelningsdagen med Steven Spielberg. Under de första minuterna var det obehagligt.

Det är inte där man vill få en härdsmälta av något slag. Det hade ingenting med honom att göra, men det var ett stort moment, säger han.

Kända skådespelarvänner

Det är möjligen ingen slump att han är vän med de Hollywood-svenskar som också upplevt mycket framgång i år. Noomi Rapace, Joel Kinnaman (”vi reste ihop i Sydamerika en månad”), Daniél Espinosa (”jag var med i hans studentfilm”), Gustaf Skarsgård (”som en bror för mig”) och Alicia Vikander.

– Jag gillar att umgås med de här människorna, men jag vill komma fram på egen hand. Jag kan dock inte göra annat än att le när det är så många i min närhet som är så pass kompetenta. Det är möjligt att någon korsbefruktning ägt rum. Samtidigt visar det sig att en person som är okänd för mig, Tomas Alfredson, lyfter fram mig. Hjälpen kommer från oväntat håll, säger han.

Under året har David Dencik hunnit med att göra roller i svenska produktioner. Han syns i Hamilton-filmen ”I nationens intresse” och även i Roslund & Hellström-projektet ”Odjuret”. Dessutom återförenas han med ”Laser-mannen”-regissören Mikael Marcimain i ”Call girl”.

Publicerad: