Stjärnorna älskar Luleå

Norrlands Hollywood har förvandlats till film-Mecka

1 av 4 | Foto: Thor Lindgren
KOMPISAR FRÅN FÖRR Alexander Skarsgård är polare med spelarna i Luleå Hockey. "Klart man håller på Luleå. Jag lärde känna spelarna när vi gjorde "Järngänget"", säger han. På bilden hälsar han på kompisarna Stefan"Skuggan" Nilsson och Thomas "Bulan" Berglund inför kvällens match mot Södertälje.

LULEÅ

De går på hockey, kör skoter och dansar på Cleo.

Filmstjärnorna älskar Luleå - Norrlands eget Hollywood.

- Det är jävligt kul här, säger Alexander Skarsgård, som just nu spelar in filmen "Hundtricket".

Inte så konstigt att studenterna vid Luleå universitet tappade koncentrationen i går. Medan de själva var statister sprang filmstjärnor som Linus Wahlgren, Josephine Bornebusch och Kjell Bergqvist runt i klassrummen och spelade in romantiska komedin "Hundtricket" av långfilmsdebuterande Christian Eklöw och Christopher Panov.

Fast Luleåborna börjar vänja sig vid film- och tv-kändisar. De senaste åren har staden förvandlats till ett filmarnas Mecka, ett norrländskt svar på Västsveriges Trollywood.

"Det är enklare att filma här"

"Järngänget", "Vingar av glas" och "Grabben i graven bredvid" är bara några av de filmer som regionala bolaget Filmpool Nord har varit med och finansierat. Nästa stora satsning är filmatiseringen av succéboken "Populärmusik från Vittula".

- Det är enklare att filma här än i Stockholm. Polisen och alla myndigheter ställer upp så att man nästan blir tårögd, säger Kerstin Eriksson, produktionsledare på "Hundtricket" om varför filmbolaget Omega väljer att dra norrut.

Alexander Skarsgård som spelar B-kändisen Micke i "Hundtricket" har filmat i Norrbotten två gånger tidigare.

- Det är jävligt kul här faktiskt. Jag gillar att vara ute i naturen och då är det perfekt. Jag skjuter lerduvor, åker skoter, rider och ofta stannar vi på helgerna och festar. Och självklart håller jag på Luleå Hockey.

"Vi ska ut och festa på Cleo"

- I kväll ska vi ut och festa på Cleo. Det är standard på torsdagar, säger Linus Wahlgren som gör filmens huvudperson Simon.

"Hundtricket" är en hyllning till amerikanska komedier som "Pretty woman" och "Swingers". Den handlar om kärlekskranka Simon som får tipset att skaffa hund - en riktig brudmagnet enligt kompisen Micke.

Ska ha premiär i augusti 2002

Kjell Bergqvist spelar Simons fransklärare Rolf. Han hade sin första inspelningsdag i Luleå i går.

- Det blir större koncentration när man både bor och arbetar tillsammans på det här sättet. I Stockholm säger man hej och tack när dagen är slut, sen går alla hem, säger han.

"Hundtricket" beräknas ha premiär i augusti 2002.

Anna Hansson