Sandahls ”Tigrar” prisad vid tysk filmfestival

Av:  TT

Filmen "Tigrar" av Ronnie Sandahl har fått pris vid filmfestivalen Nordische Filmtage i Lübeck. Arkivbild.
Filmen "Tigrar" av Ronnie Sandahl har fått pris vid filmfestivalen Nordische Filmtage i Lübeck. Arkivbild.

Filmen "Tigrar", som handlar om proffsfotbollens baksida, prisades under lördagskvällen vid filmfestivalen Nordische Filmtage i Lübeck.

– Att filmen uppmärksammas på det här sättet internationellt gör att den når så många fler, säger regissören Ronnie Sandahl till TT.

Ronnie Sandahls andra film "Tigrar" utgår från fotbollsspelaren Martin Bengtssons självbiografi "I skuggan av San Siro", och skildrar hans liv som tonårig supertalang i den italienska klubben Inter.

Filmen fick under lördagskvällen priset Youth Prize vid filmfestivalen Nordische Filmtage i den tyska staden Lübeck – ett pris som delas ut av en jury bestående av ungdomar mellan 15 och 17 år. Huvudrollsinnehavaren Erik Enge och den italienske skådespelaren Antonio Bannò tog också hem varsitt pris under Roms filmfestival i mitten av oktober – och "Tigrar" vann också pris vid årets upplaga av Busans internationella filmfestival i Sydkorea.

"Kvalitetsstämpel"

Enligt regissören Ronnie Sandahl är festivalpriserna ett sätt för filmen att nå en större publik.

– Det finns ju något lite larvigt att tävla i kultur, men eftersom jag är en tävlingsmänniska blir jag jätteglad. Och att filmen uppmärksammas på det här sättet internationellt gör att den når så många fler. Det är en kvalitetsstämpel, säger han till TT.

"Tigrar" skildrar den stenhårda industri som ligger bakom den europeiska proffsfotbollen – och enligt Ronnie Sandahl var det en utmaning att rollbesätta filmens huvudroll. Först efter en lång castingprocess valde han den åländske skådespelaren Erik Enge för rollen som Martin Bengtsson, och skådespelaren fick därefter under ett års tid träna stenhårt för att skaffa sig en fotbollsspelares fysik.

– Valet stod mellan att få en skådespelare att se ut som en fotbollsspelare, eller att göra tvärtom. Men jag visste att jag behövde ha bästa möjliga skådespelare eftersom det är en roll som ska bära hela filmen. Och fotbollen löste sig fint till slut – jag har till och med fått frågor om hur vi kunde få en fotbollsspelare att skådespela så bra, säger han.

"Fotbollen är en skrattspegel"

"Tigrar" är den andra delen i den idrottstrilogi som Ronnie Sandahl inledde med "Borg" 2017. Och enligt regissören och författaren är fotbollsvärlden en tacksam miljö att skildra, då den innehåller såväl intressanta öden som extrema karaktärer.

– Fotbollen är för mig en underbar skrattspegel för allt som är knasigt med vårt samhälle. Maskuliniteten, kapitalismen – allt det där upphöjt till tio. En värld där svaghet inte tolereras och där du kan köpa vem och vad som helst för pengar, säger han och fortsätter:

– Jag såg möjligheten att kliva bakom kulisserna till den här världen som vi ser varje vecka på tv, men som vi inte vet ett dugg om.

"Tigrar" får Sverigepremiär i slutet av februari 2021.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN