Cristiano Ronaldo

Politisk satir som också skojar friskt med fotbollsstjärnan Ronaldo

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Diamantino

Regi Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt, med Carloto Cotta, Cleo Tavares.

komedi

En film som vann pris vid fjolårets Cannes-festival.

Och som skojar väldigt friskt med Portugals nationalhjälte Cristiano Ronaldo.

En film som vann pris i sidosektionen Semaine de la Critique (Kritikerveckan) i Cannes i fjol. Kanske är det mer en typisk ”festivalfilm” än en bred publikfilm, den är lite för knasig för det. Kanske en film som greken Yorgos Lanthimos (”Dogtooth”, ”The favourite”) hade kunnat göra, innan han fick fullständig artistisk kontroll på alla sina bisarra tankegångar.

Alltihop utgår från fjolårets VM-final i fotboll mellan Portugal och Sverige (!). Ändå handlar det egentligen inte om fotboll, även om huvudpersonen Diamantino Matamouros (Carloto Cotta) på många sätt har likheter med Cristiano Ronaldo, både utseendemässigt och när det gäller narcissismen och kommersialiseringen av en världsberömd idrottsprofil.

Men han är också helt dum i huvudet och ett lättköpt offer för de som vill utnyttja honom. Neofascistiska nationalister som vill att han ska sälja in budskapet att Portugal ska lämna EU. Två tvillingsystrar (Anabela Moreira, Margarida Moreira) som försnillar hans pengar. Flyktingkrisen, en lesbisk hemlig agent (Cleo Tavares), fluffiga hundvalpar och rosa moln och genmanipulation och kloning spelar också en roll i intrigen.

En satir som spretar åt alla möjliga håll, men som i sina bästa stunder har just den där Lanthimos-känslan i sig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Cristiano Ronaldo

Yorgos Lanthimos

Cannes

Portugal