Ett systerskap svårt att värja sig emot

Publicerad 2019-08-01

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Poms – dansa för livet

Regi Zara Hayes, med Diane Keaton, Jacki Weaver, Pam Grier, Rhea Perlman, Bruce McGill, Celia Weston, Charlie Tahan.

komedi

Amerikanska pensionärer nöjer sig inte med ett stillsamt liv på ålderdomshemmet.

Här blir det full fart när Diane Keaton drar igång en cheerleader-klubb på ålderns höst.

Somliga filmer har en slags feelgood-känsla som är svår att värja sig mot, trots att de, egentligen, kanske inte är några höjdare, utan liksom bara rullar på, på ett ganska förutsägbart sätt.
Här följer vi ett antal kvinnor på ett ålderdomshem i USA:s sydstater som startar en cheerleader-klubb. De tränar, de möter motstånd från både hemmet och anhöriga, de förödmjukas när deras övningar filmas och blir virala. Här finns fler turer, framför allt för huvudpersonen Martha (Diane Keaton) och hennes överenergiska granne Sheryl (Jacki Weaver, i komisk högform), som vill leva livet till hundra procent, med vin, män och poker.
Få saker överraskar. Men det är djupt rörande att se det systerskap som utvecklas mellan kvinnorna. Och man blir inte bara berörd av de rollfigurer skådespelerskorna skickligt gestaltar. Det är liksom också härligt att se dem man har följt i åratal – Keaton från tidiga Woody Allen-filmer, Rhea Perlman som komedienne i tv-serien ”Skål”, Pam Grier som sexsymbol i 1970-talets blaxploitationfilmer och Tarantinos ”Jackie Brown” – fortfarande leverera på så hög skådespelarnivå. Att någon har lite skrynklig hud eller några överviktskilon, vem bryr sig?

ANNONS

Följ ämnen i artikeln