Publicerad:
Uppdaterad:

Mer mys än rys i jakten på okänd författare

Udda radarpar i underhållande ’Mysteriet Henri Pick’

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Mysteriet Henri Pick

Regi Rémi Bezançon, med Fabrice Luchini, Camille Cottin, Alice Isaaz.


FILMRECENSION. Kan en pizzabagare ha författat ett mästerverk?

En klumpig kritiker tänker göra allt för att avslöja bluffen i ”Mysteriet Henri Pick”.

DRAMAKOMEDI. Upplägget gör en onekligen nyfiken.

En förläggare besöker ett omtalat ”bibliotek” för refuserade bokmanus. Där hittar hon en berättelse som hon omedelbart inser är rent mästerlig. Boken publiceras till sist och blir en sensation. Inte minst för att författaren, Henri Pick, själv är ett sådant stort mysterium. Han var en pizzabagare i en by i Bretagne som dog två år innan boken hittades.

Ingenting annat skrivet av honom finns bevarat och det faktum att han ska ha skrivit detta mästerverk kommer som en överraskning även för Picks änka. Men hon har inte anledning att tro annat än att käre Henri i själva verket var ett geni. Och det är väl fördomsfullt att skratta åt tanken på att en pizzabagare skulle kunna skriva böcker?

Konfronterar änkan i direktsänd tv

Litteraturkritikern Jean-Michel Rouche (Fabrice Luchini) tror inte för ett ögonblick på att Pick är författaren. Efter att ha konfronterat änkan på ett aggressivt sätt i direktsändning får han sparken från ett bokprogram i tv och beger sig till Picks lilla by för att hitta sanningen.

Där fortsätter han att kollidera med pizzabagarens familj… men lyckas ändå liera sig med dottern (Camille Cottin), som motvilligt dras in i mysteriet.

1 av 3 | Foto: Gaumont
Camille Cottin och Fabrice Luchini i ”Mysteriet Henri Pick”.

Det är ungefär vad det låter som, en gemytlig liten jakt på vem den verklige författaren är, mitt i charmigt rustika landsbygdsmiljöer. Där står förstås Rouche ut, dels för att han är en tv-kändis, dels för att han inte är så hemmavan i de här miljöerna. Luchini är en stor anledning att se filmen, en klumpigt nyfiken figur.

En udda vapenvila

Radarparet han bildar med pizzabagarens dotter bidrar till underhållningen. Det är inte en romans, utan en udda vapenvila som övergår i samförstånd och till sist entusiastiskt samarbete.

Visst är det ett mysterium, med förvecklingar som får sin lösning i slutet, men stilen är långt ifrån ”Da Vinci-koden”. Mer mys än rys.

Laurent Perez Del Mars stråkar på soundtracket sätter dock thrillertonen.

”Mysteriet Henri Pick” har biopremiär på fredag, den 8 november.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN