Familjedrama som kunde grävt ännu djupare

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

DRAMA

Från Neapel till Rom

Regi Daniele Luchetti, med Luigi Lo Cascio, Alba Rohrwacher, Laura Morante, Silvio Orlando.

En skilsmässa påverkar många, i många år.

Italienska ”Från Neapel till Rom” skildrar vad som händer under närmare 40 år.

En italiensk familjehistoria som invigde Venedigfestivalen i fjol. Utspelas från1980-talet till nutid. Originaltiteln ”Lacci” betyder ”skosnören” och de utgör ett exempel på hur små detaljer binder samman en familj. Här att far och son, trots att de under senare år knappt ens längre känner varandra, knyter sina skor på ett speciellt sätt.
Det börjar i 1980-talets Neapel. Äkta paret Vanda (Alba Rohrwacher) och Aldo (Luigi Lo Cascio) och deras två små barn har varit på fest. Framåt natten berättar han att han har träffat en ny kvinna (Linda Caridi).
Han flyttar till Rom med henne och överlåter vårdnaden av barnen helt till Vanda.
Hopp till nutid. Då spelas de åldrande föräldrarna av Laura Morante och Silvio Orlando och de nu vuxna barnen av Giovanna Mezzogiorno och Adrianno Giannini. Och sedan hoppas det fram-och-tillbaka i tiden och vi förstår att skilsmässan hela tiden spökat hos alla inblandade.
Lite ”Scener ur ett äktenskap” på italienska, lite mer ”Marriage story”, men den gräver aldrig riktigt lika djupt i de inblandades känslor.
Men Rohrwacher och Morante gör att man blir rätt så engagerad i främst Vandas öde, varför det blev som det blev för henne.

Filmen visas på bio.

Publisert: