Recension: ”Rogue one: A star wars story”

Uppdaterad 2016-12-16 | Publicerad 2016-12-13

Vuxnare. Mörkare. Krigsfilm, inte matiné för barn.

”The force awakens” är en rikare film, men ”Rogue one” har en brutal rakhet som är effektiv.

De som gillar Star wars känner igen sig, men det är också kul att möta de nya figurerna och planeterna. George Lucas universum får en annan bredd.

Allt vi vet om ”Rogue one: A star wars
story”

Bra skådespelare. Felicity Jones i huvudrollen som Jyn Erso, besviken på alla som svikit. Mads Mikkelsen som hennes pappa Galen Erso (uttalas Gejlen Örso) och Ben Mendelsohn i filmens stora skurkroll, befälhavare Krennic som leder bygget av Dödsstjärnan.

De är nya, men mycket är bekant. Även musiken har variationer på kända teman. Landskap och miljöer kan vara nya, men ändå tydligt Star wars.

Jag ska inte avslöja för mycket. Det är roligare att se filmen om man inte vet vem som dyker upp och när, eller har sett en lista på alla referenser till tidigare Star wars-äventyr.

Utspelas innan ”Stjärnornas krig” från 1977

Många vet att handlingen är ungefär Episod 3 1/2. ”Rogue one” utspelas strax före ”Stjärnornas krig” som hade premiär 1977. Prinsessan Leia jagas där av Darth Vader som vill få tag i ritningarna till Dödsstjärnan. Men hur hamnade de i rebellernas händer?

Det berättar den här filmen.

Det gör den bra, även om det stundtals blir mycket att hålla reda på. I inledningen flyttar filmen sig med ljusets hastighet mellan olika planeter. Vi träffar rebellernas agent Cassian Andor (Diego Luna) som ska försöka stoppa bygget av Dödsstjärnan och vill få Jyn att hjälpa till. Hans närmaste är kaxige roboten K-2SO, en cynisk torped och uppkäftig droid. I gänget hamnar också piloten Bodhi Rook (Riz Ahmed) som hoppat av från rymdimperiet, och filosofiske Chirrut Imwe (Donnie Yen) som pratar mycket om The force. Han kan inte se, men han kan slåss.

Svenska filmfans lägger märke till Fares Fares, som spelar senator Vaspar. Tillsammans med de andra i rebellernas råd har han en diskussion om vilken taktik som är rätt. Vågar de anfalla en av rymdimperiets baser?

Det är hårt och hotfullt, sällan lek. Inga gulliga eller komiska figurer, men nya otäcka Deathtroopers. Tuffa tider, en värld i skuggan av fruktan och förstörelse, men också en berättelse om hopp. Ett nytt hopp.

Felicity Jones: ”Jag kan fortfarande gå ut utan att bli
selfiejagad”
Så gick det sen för huvudpersonerna i Star
wars
Star wars – i
3-D

ANNONS