Saktfärdig jakt på gäckande seriemördare

’The little things’ får inte pulsen att rusa

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

The little things

Regi John Lee Hancock, med Denzel Washington, Rami Malek, Jared Leto, Natalie Morales, Chris Bauer.


FILMRECENSION. Det sägs att Steven Spielberg tog en titt på manuset i början av 1990-talet, men tyckte att det var en alldeles för mörk historia.

2021 krävs det grövre saker för att vi ska bli knäsvaga. Men det finns annat att klaga på i seriemördarthrillern ”The little things”.

THRILLER. Året är 1990 och vi befinner oss ute i ödemarken en sen kväll. En ung kvinna kör längs en landsväg och får plötsligt ovälkommet sällskap av en annan bilist som skrämmer henne. Hon lyckas köra ifrån honom, men stannar vid en mack för att få hjälp. Där finns dock ingen människa och plötsligt dyker bilisten upp igen. Kvinnan springer ut på vägen och får hjälp av en lastbilschaufför.

Redan här förbryllas vi över varför kvinnan stannar vid bensinmacken i stället för att bara köra vidare när hon trots allt är som tryggast i sin bil? Det är inte sista gången rollfigurer beter sig på ett svårförklarligt sätt under filmens gång. Efter inledningen möter vi Joe Deacon (Denzel Washington), biträdande sheriff i Bakersfield, som får ett uppdrag i Los Angeles. Han dras in i en utredning där han ser kopplingar till ett mordfall som han aldrig löste.

Denzel Washington och Jared Leto i ”The little things”.
Denzel Washington och Jared Leto i ”The little things”.

Självsäker och retfull

Jämförelser har gjorts med ”Se7en” (1995), men sakta i backarna. Anledningen till varför vissa kritiker har tänkt i de banorna har mer att göra med att den misstänkte seriemördaren är självsäker och retfull, till synes alltid ett steg före polisen. I övrigt är det här en alldeles för saktfärdig thriller för att kunna jämföras med David Finchers mästerverk.

Det är lite så regissören John Lee Hancock, som även har skrivit manus, brukar arbeta. Hans filmer (som inkluderar ”The blind side” och ”The founder”) är ofta stabila, men han får inte ens puls att rusa. Inte ens när han skickar Denzel Washington att jaga seriemördare. Det beror förstås mycket på att spänningen är ojämn och att storyn får ett otillfredsställande slut.

Rami Malek i ”The little things”.
Rami Malek i ”The little things”.

Skiljer sig inte från tidigare roller

Det här är ett av många exempel där Washington är en filmstjärna, inte en karaktärsskådespelare. I hans tolkning skiljer sig inte Joe Deacon nämnvärt från en lång rad tidigare poliser och hjältar han har spelat. Trots diverse demoner.

Leto är i det här fallet mer sevärd. Hans potentiella mördare, en flinande nobody med mörka ögon och kulmage, förblir frustrerande svårfångad på ett intellektuellt plan.

”The little things” finns att hyra på flera strömningstjänster.


Robert Downey Jr och Jake Gyllenhaal i ”Zodiac”.
Robert Downey Jr och Jake Gyllenhaal i ”Zodiac”.

Se hellre…

... David Finchers ”Zodiac” (2007), en lysande seriemördarthriller som även den utspelar sig i Kalifornien.

Visste du att…

... regissören var god vän med Bruce Lees son Brandon, som läste manuset på 90-talet och väldigt gärna ville ha en roll i filmen? Tragiskt nog dog han i en olycka redan 1993.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE