Gravallvarligt våld utan finess

Snygg men poänglös misär i ”Calm with horses”

Av: Emma Gray Munthe

Publicerad:
”Calm with horses”
”Calm with horses”

FILM

Calm with horses

Regi Nick Rowland, med Cosmo Jarvis, Barry Keoghan, Niamh Algar, Ned Dennehy m fl

FILMRECENSION Knarkhandel och våld i en irländsk håla där en lokal gangsterfamilj styr både invånare och indrivaren Arm med järnhand.

DRAMA Den före detta boxaren Arm är blint lojal mot knarkhandlarfamiljen Devers, är den de bussar på alla i den nedgångna irländska lilla hålan som råkar gå emot dem eller måste straffas. Våldsam, trubbig, parodiskt snett sammanbiten, med hoodien uppdragen och snälla, ledsna ögon. Han slår människor sönder och samman, men innerst inne är han en trasig och lufsig björn som vill ut och bort, ta hand om sitt ex och deras gemensamma autistiske son. 

Någon sekund in står det klart att "Calm with horses" inte kommer att sluta med kalas och konfetti. Så småningom står det också klart att "Calm with horses" är en gravallvarlig pojkes tolkning av olika stadier av Nicolas Winding Refn. Delar från "Pusher", det elektroniskt tragikdrömmiga soundtracket från några av de senare filmerna, biljakter, det överdrivet våldsamma och blodiga – men helt utan Refns humor eller finess. Snygg misär, utan någon vidare poäng.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN