Filmrecensioner

Naket och tungsint när killarna gör slut

Svenska ’Are we lost forever’ behöver större lekfullhet

Av: 

Stefan Hedmark

Björn Elgerd och Jonathan Andersson i ”Are we lost forever”.
Björn Elgerd och Jonathan Andersson i ”Are we lost forever”.

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Are we lost forever

Regi David Färdmar, med Björn Elgerd, Jonathan Andersson, Micki Stoltt.


FILMRECENSION. ”Jag älskar dig. Men vi finns inte längre”.

Det konstaterar Hampus (Jonathan Andersson) medan han och pojkvännen Adrian (Björn Elgerd) delar ett sanningens ögonblick hemma i sängen.

DRAMA. Hampus och Adrians förhållande har nått vägs ände och under en timme och fyrtiofem minuter följer vi deras försök att bryta sig loss från varandra och påbörja nya liv.

Det började som en kortfilm, ”Vi finns inte längre” (2018), och till sist blev det en långfilm med internationella ambitioner, som titeln skvallrar om. Igenkänningsfaktorn är förstås hög och David Färdmar är i sitt manus och berättande bra på att fånga det jävliga i att göra slut och tvingas ta tag i alla jobbiga praktiska beslut som måste fattas (”jag betalade ju för sängen, den var sjukt dyrare än tv:n….”), samtidigt som man fortsätter att existera i varandras obekväma närhet.

Jonathan Andersson och Björn Elgerd i ”Are we lost forever”.

Destruktiva beteenden spökar

Det obehaget illustreras väl av Jonathan Andersson och Björn Elgerd, något som lever vidare även efter uppbrottet då nya pojkvänner introduceras för varandra. Obearbetade känslor och destruktiva beteenden spökar. Det är naket, även bokstavligen. Här knullas det friskt, ofta för att illustrera Adrians karaktärsbrister.

Men samtidigt går filmen ner sig lite i det tungsinta. I slutscenen möter vi en glad, solstänkt Adrian som ger oss en ”400 slagen”-blick in i kameran… men vi känner aldrig att vi förstår honom bättre.

Staden hålls på avstånd

En del av det medvetet obekväma riskerar att gå över i att bli styltigt. Miljöerna (lägenhet, bar, fik) känns lite instängda och gråa; filmen utspelas i Göteborg men staden hålls hela tiden på avstånd.

Björn Elgerd och Jonathan Andersson i ”Are we lost forever”.

Det är lätt att tankarna går åt tv-serien ”Looking” men ”Are we lost forever” saknar helt humor och en lekfullhet som skulle göra att vi dras in i Hampus och Adrians värld.

”Are we lost forever” visas på biografer nu.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Skicka en vacker bukett till mamma på mors dag – tips på lyxiga gåvor hittar du hos Interflora!

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

20 år efter succén – så lever stjärnorna i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Björn Elgerd