Javier Bardem är i suverän skitstövelform

Den spanske Oscarsvinnaren briljerar i satiriska ”Världens bästa chef”

Uppdaterad 2023-03-21 | Publicerad 2023-03-09

Javier Bardem i ”Världens bästa chef”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Världens bästa chef

Regi Fernando León de Aranoa, med Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Óscar de la Fuente, Sonia Almarcha, Fernando Albizu, Celso Bugallo.


FILMRECENSION. En hycklande fabrikspamp går från skenbart omtänksam till kristallklart svinaktig under en stökig vecka, i den underhållande spanska arbetsplatssatiren ”Världens bästa chef”.

DRAMAKOMEDI. Javier Bardem gör ännu en dålig man med fascinerande frisyr i Fernando León de Aranoas tragikomiska arbetsplatssatir ”El buen patrón”, som var nominerad till rekordmånga 20 priser på förra årets Goya-gala, och vann sex.

Men den här gången är hans rollfigur mer hal, självgod och manipulerande än flagrant skurkaktig.

Initialt ter sig den charmige och lokalt prominente Julio Blanco, som har ärvt en fabrik som tillverkar vågar (en uppenbar, ironisk metafor för balans och rättvisa), tvärtom som just världens bästa chef. En samhällets stöttepelare och en faderlig ledare som behandlar sina anställda som familj. 

Men när saker och ting börjar krångla till sig, samtidigt som allt måste verka perfekt eftersom Julio ser fram emot en viktig utmärkelse, krackelerar fasaden i allt snabbare takt.

Julio måste bland annat hantera att en nyligen avskedad man (Óscar de la Fuente) påbörjar en enmansdemonstration, att hans produktionschef (Manolo Solo) har äktenskapsproblem, och att hans senaste praktikant-ligg (Almudena Amor) kan komma att ställa till det rejält för honom. Och ju mer trängd han blir, desto mer hänsynslös blir han, och då blir det väldigt tydligt vem som är vem i den kapitalistiska näringskedjan.

Inte så subtilt men väldigt roande, med en fenomenal insats av Bardem.

Visas på bio, från den 10 mars.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln