Äntligen har han gjort en bra actionfilm

”Plane” är nagelbitarspänning med Gerard Butler

Publicerad 2023-01-20

Gerard Butler och Mike Colter.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Plane

Regi Jean-François Richet, med Gerard Butler, Mike Colter, Yoson An, Tony Goldwyn.


FILMRECENSION. Undrens tid är inte förbi.

En riktigt bra actionfilm med Gerard Butler går upp på bio.

ACTIONTHRILLER. Machoskottens känsligaste fans tycker säkert att jag är elak och snobbig. Men vi kan inte på allvar påstå att Gerard Butlers cv har särskilt många höjdpunkter. Det senaste decenniet har han mestadels ägnat åt billiga actionfilmer där han spelar mer eller mindre samma rollfigur, även om de byter namn.

Det är plågade hjältar, som tampas med katastrofer och terrorister. ”Olympus has fallen” (2013) och dess två uppföljare tillhör de populäraste av hans filmer.

Ofta stånkar Butler på där mitt i äventyren. Svettig, med en pistol i näven. Lite träig. Han och Liam Neeson har en del gemensamt just nu. Man har svårt att skilja den ena filmen från den andra.

Planet hamnar i ett oväder

Men Gerard Butler har sin publik. Kanske har jag underskattat hans karisma? För det är ändå så att han är en stor anledning till varför ”Plane” funkar så bra som den gör.

Mike Colter och Gerard Butler.

Han spelar piloten Brodie Torrance som ska göra en flygning från Singapore till Tokyo under nyårshelgen. Men det blir ingen rutinflygning. Brodies plan, som har bara 14 passagerare, hamnar mitt i ett oväder. Tanken var att de skulle flyga ovanför det, men det slutar med en kraschlandning på en ö.

Bara två personer dör vid kraschen. Men överlevarna är i fara. Brodie och besättningen har ingen aning om var de har hamnat och det vet heller inte flygledningen. Andrepiloten Samuel Dele (Yoson An) upplyser Brodie om att det finns en risk att de har hamnat i ett område som styrs av en brutal milis.

Dessutom finns ytterligare en riskfaktor att räkna med. Bland passagerarna finns Louis Gaspare (Mike Colter), en man i handbojor som har begått mord...

Tillfälligheter styr mycket

Jag var beredd att fyra av alla pappaskämten på en gång. ”Det här var ingen höjdare”. ”Storyn går på autopilot”. Och så vidare. Visst, vi kanske inte ska ägna jättemycket tid åt hur tillfälligheter styr väldigt mycket av vad som händer i storyn. De visuella effekterna är knappast av högsta klass.

Men det är spännande, rent av på nagelbitarnivå mot slutet när Brodie ska göra en sista hjälteinsats för att rädda passagerarna.

Kanske ska vi tacka inte bara den franske thrillerregissören Jean-François Richet för det, utan även författaren Charles Cumming. Han har flera spionromaner i bagaget och ”Plane” är en originalidé från honom. Tillsammans ser de till att det inte finns en död stund i filmen.

Gerard Butler själv går från att vara träig till att bli i alla fall den här filmens stadiga ek.

Filmen har biopremiär på fredag, 20 januari.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln