Kirk Douglas är död – blev 103 år gammal

Michael Douglas: Stolt över att vara din son

avRasmus Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Filmikonen Kirk Douglas är död, 103 år gammal.

Han blev mest känd för sin medverkan i ”Spartacus” och ”Ärans väg”.

”Jag älskar dig så mycket och jag är så stolt över att vara din son”, skriver sonen Michael Douglas på Instagram.

Kirk Douglas är död. Under de senaste åren har den legendariske skådespelarens hälsa inte varit bra. 1991 var han med om en svår helikopterolycka och 1996 fick Kirk Douglas en stroke som påverkade talförmågan.

”Det är med enorm sorg som jag och mina bröder måste berätta att Kirk Douglas lämnade oss i dag 103 år gammal. För världen var han en legend, en skådespelare från guldåldern för filmer som levde långt in i hans gyllene år. En humanitär vars engagemang för rättvisa och det han trodde på satt en standard för oss alla att sträva efter”, skriver sonen Michael Douglas, 75, på sin Instagram.

Foto: Chris Pizzello / AP
Kirk Douglas i publiken i november 2018 när sonen Michael Douglas hyllades i en ceremoni i Hollywood.
Foto: Harold Filan / AP
Kirk Douglas med Frun Anne på premiären av ”Fiddler on the Roof” i Hollywood 1971.

Fick heders-Oscar

Kirk Douglas utsågs till den 17:e bästa manliga skådespelaren under 1900-talet av American Film Institute. Han har blivit nominerad tre gånger till en Oscars för bästa skådespelare utan att ta hem statyetten. Men 1996 tilldelades han en heders-Oscar för att han varit ”en kreativ och moralisk kraft inom filmindustrin”.

Han föddes den 9 december 1916 i New York och debuterade med ”Fallet Martha Ivers” i mitten på 1940-talet. Han gjorde mycket västern- och krigsfilmer där han spelade hjälte. Så sent som 2008 sågs han i filmen ”Empire State Building murders”.

”Jag älskar dig”

Sonen Michael Douglas skriver på Instagram att Kirk var en bra pappa, en bra make och att hans alster kommer att leva kvar länge.

”Låt mig avsluta med de ord jag sa till honom vid hans sista födelsedag och som alltid kommer att förbli sanna. Pappa, jag älskar dig så mycket och jag är så stolt över att vara din son”, skriver han.

Kirk Douglas var gift två gånger och fick fyra barn. Frun Anne Buydens, 100, var han gift med i över 60 år. Sonen Michael blev själv en framgångsrik skådespelare och medverkade i bland annat ”Den vilda jakten på stenen” och ”Fatal Attraction”.

Foto: Evan Agostini / AP
Michael Douglas och Kirk Douglas på Vanity Fairs Oscarsfest i Los Angeles 2012.

För bästa kollen på nöjesvärlden - följ Nöjesbladet på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM