Stefan Hedmark

Sherlock Holmes tonårssyrra i ny trailer

Snart har ”Enola Holmes” premiär på Netflix

FILMTRAILER. Att Sherlock Holmes har en bror vet vi, den om möjligt ännu mer briljante Mycroft.

Men att han skulle ha en lillasyrra?

Både Sherlock och Mycroft dyker upp i ”Enola Holmes”, spelade av Henry Cavill och Sam Claflin, men det är inte de som har huvudrollerna. Det är i stället upp till tonårssyrran Enola att lösa filmens mysterium, vad som har hänt med deras mor (Helena Bonham Carter). Verkligen en familjeaffär.

Enola Holmes är ursprungligen en bokserie för unga läsare; Nancy Springer har hittills skrivit sex böcker. Nu tar Enola alltså klivet över till vita duken och spelas av Millie Bobby Brown, med vad som i trailern ser ut att vara stor charm.

Millie Bobby Brown i ”Enola Holmes”.
Millie Bobby Brown i ”Enola Holmes”.

Skulle ha gått upp på bio

Det är överhuvudtaget en väldigt livlig trailer; i en annorlunda värld hade det här säkert blivit maffig biounderhållning. Det var också planen från början, men sedan ställde pandemin till det. Nu är det Netflix-premiär som gäller.

Alla är inte förtjusta över filmatiseringen. Sir Arthur Conan Doyles efterlevande har stämt Netflix, Springer, bokförläggare och produktionsbolag. De hävdar att filmen och böckerna gör intrång på de Sherlock Holmes-berättelser som de har copyright på. Det är ett krystat argument som berör figuren Sherlock Holmes känsloliv. Det är inte första gången de har försökt sig på det här; även filmen ”Mr Holmes” (2015) med Ian McKellen blev stämd av liknande skäl. Det slutade med förlikning.

Sam Claflin och Henry Cavill som Mycroft och Sherlock Holmes.
Sam Claflin och Henry Cavill som Mycroft och Sherlock Holmes.

Bred erfarenhet av tv-serier

Oavsett hur det går med det blir det roligt att se hur den här filmen artar sig. Regisserar gör Harry Bradbeer som har bred erfarenhet av tv-serier som ”Fleebag” och ”Killing Eve”.

”Enola Holmes” har premiär på Netflix den 23 september.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE