Neeson brottas med skurkar och alzheimer

Spelar yrkesmördare med demens i bleka thrillern ”Memory”

Liam Neeson i ”Memory”.
Liam Neeson i ”Memory”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Memory

Regi Martin Campbell, med Liam Neeson, Guy Pearce, Monica Bellucci, Harold Torres, Taj Atwal, Ray Fearon, Ray Stevenson.


FILMRECENSION. Det har hunnit gå flera veckor sedan vi såg Liam Neeson i en film där han är en jagad, men farlig, man.

Konspirationer, hemligheter på usb-stickor och mentala åkommor förenar streamingaktuella ”Blacklight” och bioaktuella ”Memory”.

ACTIONTHRILLER. Det finns en absurd scen i thrillern ”Stepfather” (1987) där huvudpersonen, en seriemördare som nästlar sig in i familjer efter att ha antagit en ny identitet, plötsligt blir förvirrad. Fasaden rämnar och han frågar sin nuvarande, stackars hustru:

– Vänta lite. Vem är jag här nu igen?

Det skulle kunna vara flera sådana scener i Liam Neesons senaste thriller där han spelar en yrkesmördare som försöker dölja att han befinner sig i ett tidigt stadium av alzheimer. Ett betydligt besvärligare läge än det tvångssyndrom han led av i ”Blacklight”.

Liksom så många gånger förr är det en rollfigur som försöker pensionera sig efter ett sista uppdrag. Alex Lewis ska ta livet av två personer och det första offret ser han inga problem med. När han får veta att det andra målet är en 13-årig flicka sätter han stopp. Alex kräver att kontraktet dras tillbaka och att flickan skonas. Det går förstås inte som han vill och snart är även han ett mål, på flykt utan sin medicin.

En farlig kvinna med exotisk accent

Samtidigt dras en FBI-agent, Vincent Serra (Guy Pearce), in i fallet. Han anar att han kan vara en konspiration på spåret. I bakgrunden hägrar en farlig kvinna med exotisk accent, spelad av Monica Bellucci. Hon drömmer om evigt liv och är beredd att gå långt för att skydda sin värdelöse son.

Guy Pearce i ”Memory”.
Guy Pearce i ”Memory”.

Sjukdomen ställer till det då och då för vår hjälte, men oftast inte på ett sätt som är alltför besvärande. Till en början handlar det mest om att han glömmer bort att han redan har gjort en drinkbeställning.

Värre blir det mot slutet. Här finns stunder då filmskaparna vill ta Alexs sjukdom på allvar. I en ångestfylld scen hälsar han på sin äldre bror som är helt borta i alzheimer; det blir som en spegling av hans egen snara framtid. När Alex sedan blir sämre i ”Memorys” andra halva börjar han stamma, ett vanligt symtom för sjukdomen.

Har gjort två Bondfilmer

Filmen är en nyinspelning av belgiska ”Mördare utan minne” från 2003 (som i sig var en filmatisering av Jeef Geeraerts bok) och har ingenting minnesvärt i form av action eller spänning. Det är verkligen synd med tanke på att regissören Martin Campbell har gjort mycket rafflande förr, inklusive två Bondfilmer och ett Zorro-äventyr.

Den underhållning som finns här riskerar att blekna likt ett minne du en gång hade av en kväll på krogen som snart glider ihop med alla de andra kvällarna.

Filmen har biopremiär i morgon, 13 maj.


Mel Gibson i ”Edge of darkness”.
Mel Gibson i ”Edge of darkness”.

Passa hellre på att se...

... ”Edge of darkness” (2010), även den en actionthriller av Martin Campbell, men betydligt mer spännande. Finns att hyra.

Visste du att...

... Monica Bellucci, liksom regissören, har erfarenhet av Bondfilmer? Hon hade en stor roll i ”Spectre” (2015).


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE