Filmrecensioner

Charmig tågresa med doft av frihet och vodka

Av: 

Karolina Fjellborg

”Kupé nr 6”.
”Kupé nr 6”.

FILM

FILMRECENSION Två omaka, ensamma själar tinar upp i varandras sällskap under en tågresa genom ett luggslitet Ryssland, i Juho Kuosmanens rätt förtjusande ”Kupé nr 6”.

Betyg: 4 av 5 plus

Kupé nr 6

Regi Juho Kuosmanen, med Seidi Haarla, Yuri Borisov, Dinara Drukarova, Yuliya Aug.


DRAMA En spritig roadmovie på räls. En kärlekshistoria som startar i brant uppförsbacke. Och en nostalgisk blick bakåt, mot Ryssland strax efter Sovjettiden – och mot en tid då att resa fortfarande kunde innebära att vara både verkligt avskuren, och verkligt fri.

Juho Kuosmanens ”Kupé nr 6”, som prisades i Cannes och också var Finlands hopp inför Oscarsgalan, bygger på Rosa Liksoms bok, och kan ses som en östligare, mer ohyvlad motsvarighet till Richard Linklaters ”Bara en natt”.

Den finska studenten Laura (Seidi Haarla) skulle ha åkt från Moskva till Murmansk, för att titta på hällristningar, tillsammans med sin äldre, intellektuella flickvän Irina (Dinara Drukarova). Men hon får åka ensam i stället, i praktiken dumpad, och väl på tåget tvingas hon dela kupé med den törstige, plumpe gruvarbetaren Ljoha (Yuri Borisov), som dricker sig redlös på nolltid, och undrar om hon är på väg norrut för att ”sälja fitta”.

Deras första möte går dåligt, med andra ord. Men på den kalla, karga vägen norrut tinar två ensamma själar långsamt upp i varandras sällskap, och resan blir snart viktigare än målet.

Välgjort och charmigt, med en näsa för detaljer som gör att man som tittare nästan kan känna lukten av vodka och saltgurka.


”Kupé nr 6” har biopremiär den 11 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE

En på alla sätt och vis hopplös sportkomedi

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Rosa Liksom

Ryssland