Häftig upplevelse utan hjärtevärme

avJens Peterson

FILM

till En julsaga

Foto: Foto: DISNEY
”En julsaga” är en fräck åktur i spökhuset.

Animerat En anledning att Disney gjorde tecknad film av gamla sagor var att Walt Disney var för snål för att betala för nya historier. Nu sätter boiaget sitt varumärke först när Dickens ”En julsaga” blir film än en gång. Det är riskabelt att Disneystämpla Dickens drama eftersom historien är deppig och otäck. Ingen barnfilm. 90 procent av filmen skildrar en elak bitter snål gammal man som via otäcka spöken får se hur mycket illa han gjort i livet.

Om något borde den heta Zemeckis ”En julsaga”, eftersom regissören använder samma teknik som i ”Polarexpressen”. På gott och ont.

Här finns häftiga bilder och mycket sevärt. Jim Carrey gör gubben och en bunt roller till, och sätter sin personlighet. Den digitala tekniken ger många möjligheter till omöjliga kameraåkningar och udda bildvinklar, och i 3D ser det stundtals fantasiskt ut. En häftig bioupplevelse.

Filmen är trogen Dickens text. Skräcken, fattigdomen, eländet. Duktiga skådespelare ger röst åt figurerna. Men känslorna hamnar i bakgrunden. En fräck tur genom spökhuset utan att hjärtat rörs.

ARTIKELN HANDLAR OM