Tvingades ha med mer våld

FILM

Peter Jacksons nya film var för snäll för testpubliken

Foto: Peter Jacksons nya film ”Flickan från ovan” handlar om en 13-åring som mördas och berättar historien.

LONDON. Peter Jackson var klar med sin nya film.

Då tvingades han göra om. Den var för snäll.

Foto: Rose McIver, 21, från Nya Zeeland, har en av rollerna i "Flickan från ovan".

Bioaktuella ”Flickan från ovan” handlar om en 13-åring som mördats och berättar historien. Man får följa hennes sörjande familj. En bit in i filmen dör en annan person.

– Tidigare skedde det utanför bild, säger Peter Jackson, 48. Vi visade filmen för publik och de kände sig otillfredsställda. Vi la till några scener och hade en ny visning för en yngre publik och de klappade och jublade.

Den nyklippta versionen gjorde ”Flickan från ovan” mer brutal. Och mer omtyckt.

– Jag vill göra filmer som folk tycker om, säger Peter Jackson. Om de ogillar något ändrar jag.

Det är ironiskt att du får lägga till mer våld med tanke på dina tidigare filmer.

– Jag försökte vara subtil. Det tilltalade mig med en anonym död för den rollfiguren.

Fick tid på sig med filmen

”Flickan från ovan” var färdigfilmad och skulle haft premiär för ett år sedan. Men när filmbolaget såg den tänkte de Oscar och sköt på premiären. Någon statyett blev det inte till slut (dock en nominering för bästa biroll), men Jackson var ändå nöjd.

– För mig var det en gåva. Fantastiskt. Vi kunde pilla längre med filmen. Min fru Fran och jag jobbar alltid nära tillsammans på våra filmer, tycker aldrig att filmer är färdiga. De får slita dem ur händerna på oss.

Varför ville du filma boken?

– Det är intressant att boken berör vad som händer efter döden. Man börjar förlora släktingar och vänner. Ett par av våra jämnåriga vänner har dött. Den är lite thriller, drama, komedi, fantasy.

”Positiv för unga”

Vad känner du som förälder?

– Det gör att man uppskattar hur lyckliga vi är och hur snabbt saker kan ändras och en katastrof kan drabba. Vi tycker att filmen är positiv för unga. Vår dotter är 13 år och vi visade filmen för henne och hon sa ”om det var jag hade jag också gått ner där med Mr Harvey”.

Hur formade ni världen efter döden?

– Det var svårt. Mycket av drömvärlden är hämtad från boken. Jag tänkte på en del filmer som försökt visa livet efter detta, men ingen kändes användbar. Vi skissade på en känslomässig karta över landskapen kring Suzie.

Peter Jackson om...

... filmen ”Tintin” som han gör tillsammans med Steven Spielberg:

– Den är väldigt trogen Hergé, väldigt europeisk. Den är inte ett dugg amerikaniserad. Utseendet bygger helt på Hergés tecknigar. Tintin är äventyrlig, rolig, spännande. På Nya Zeeland växte vi upp med Tintin. Alla har en tre-fyra böcker hemma.

– Filmen är i stort sett klar. Alla scenerna med skådespelarna är filmade. Andy Serkis är fantastisk som kapten Haddock. Jamie Bell är Tintin. Deras scener är filmade med motion capture som Steven Spielberg regisserat. Nu ska Weta efterarbeta. Det tar två år. Så filmen är färdig, i en grov version.

... varför han producerar ”The Hobbit”, men inte regisserar:

– Jag ville inte gå tillbaka och göra två Tolkien-filmer till. Min favoritdel är manusskrivandet. Det är mest kreativt, minst stressigt och det är roligt. Så jag får skriva manusen. Jag är glad. Guillermo (del Toro, regissören) kommer att göra en annan film än vad jag skulle gjort, men lika underhållande.