En romkom med hjärta och hjärna

Pappa på burk

KOMISKT OM FADERSKAP ”Pappa på burk” är en anspråkslös komedi som växer.
KOMISKT OM FADERSKAP ”Pappa på burk” är en anspråkslös komedi som växer.

ROMANTISK KOMEDI När singelkvinnan Kassie ( Aniston) bestämmer sig för att bli mamma genom inseminering sparkar hennes cyniske bäste vän Wally ( Bateman) bakut.

Den neurotiske Wally har nämligen känslor för Kassie, utan att riktigt kunna erkänna det för sig själv.

Han är frustrerad och besviken, och när han möter den stilige utvalde donatorn Roland ( Wilson) på Kassies ”inseminationsfest” blir hans förvirring honom så övermäktig, att han i fyllan och villan byter ut Rolands donerade sperma mot sin egen.

Dagen efter minns Wally inte så mycket, men då Kassie återvänder till New York sju år senare – med en sjuårig miniversion av Wally i släptåg – börjar minnena sakta komma tillbaka.

Att berätta sanningen för Kassie blir dock givetvis lättare sagt än gjort.

Inte minst eftersom den muntre machomannen – och förmodat biologiske fadern – Roland envist hänger kvar i kulisserna.

”Pappa på burk” är en udda, och åtminstone bitvis uppfriskande okonventionell, romkom – som skildras främst ur manligt perspektiv, och inte ägnar sig speciellt mycket åt publikfrieri.

Jason Bateman är ju inte direkt en given huvudrollsinnehavare i romantikgenren, och den emotionellt haltande karl han spelar här är allt annat än en klassiskt mallad drömman.

Men när den krasse Wally börjar bonda med den allvarlige lille hypokondrikern Sebastian ( Robinson), växer han som karaktär, och får visa allt fler sympatiska sidor av sig själv.

Och ungefär samma sak händer med filmen.

För medan den ekar ganska tomt i upptakten, smyger den sig långsamt på en, för att en bit in anta formen av en fin och anspråkslöst komisk liten historia om faderskap och konsten att konfrontera sina egna känslor.

”Pappa på burk” är definitivt inte för alla, och premissen är rätt svår att köpa – men i slutänden blir det ändå en film med betydligt mer av både hjärta och hjärna än majoriteten av samtida romkoms.

Dessutom är den genomgående välspelad – med klockrena birollsinsatser av Jeff Goldblum och Juliette Lewis som Wallys och Kassies respektive bästa vänner, och ett osedvanligt intelligent barnporträtt signerat den bedårande Thomas Robinson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN