Svensk dokumentär tävlar i Sundance

FILM

Regissören: Jag är tokglad

1 av 2 | Foto: Göran Hugo Olsson tävlar på Sundancefestivalen med "The black power mixtape 1967-1975".

Den svenska dokumentären "The black power mixtape" har tagits ut till tävlan på Sundancefestivalen i USA. Göran Hugo Olssons film handlar om den amerikanska black power-rörelsen.

– Jag är tokglad. Sundance är den absolut bästa festivalen om man vill nå ut till en yngre publik, säger Göran Hugo Olsson.

Att vinna är inte viktigt, framhåller han – däremot är det ett stort plus i kanten att "The black power mixtape 1967-1975" som enda svenska långfilm visas på USA:s främsta prestigefestival.

Filmen handlar om ett amerikanskt fenomen, black power-rörelsen som växte fram bland afroamerikaner under 1960-talet. Materialet är hämtat ur SVT:s arkiv.

– Det är fullständigt unikt. Allt amerikanskt material rörande Black Power eller Black Panther eller Angela Davis är fokuserat runt brott. De fick bara mediauppmärksamhet när det var rättegångar och brott. De svenska journalisterna var däremot intresserade av vad de tyckte och varför.

Som blandband

I filmen intervjuas framträdande personer ur rörelsen, som Stokely Carmichael, Eldridge Cleaver och Angela Davis. Göran Hugo Olsson har mixat de gamla inslagen på ungefär samma sätt som ett blandband och gjort varje år från 1967 till 1975 till ett kapitel, eller en låt.

De gamla bilderna kommenteras dessutom av samtida röster som Erykah Badu och Talib Kweli.

– Vad man möjligen är rädd för är att folk ska tycka att filmen romantiserar och är nostalgisk, på klyschans kant. Vi har bilder på när barn leker vid vattenposter i Harlem. Jag var orolig för att de var för klyschiga - men de är så bra att de måste vara med, säger Göran Hugo Olsson.

Sundancefestivalen inleds den 20 januari. "The black power mixtape" får svensk premiär i februari.

Sara Ullberg/TT Spektra