Julia Roberts-film får dig att greppa näsdukarna

Foto: Lionsgate
Jacob Tremblay och Julia Roberts.
FILM

Wonder

Regi Stephen Chbosky, med Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay.


RECENSION. En pojke med missbildat ansikte. Och så Julia Roberts. Fram med näsdukarna? Jadå, men det här är inget att se ner på.

DRAMA. 10-årige Auggie Pullman (Jacob Tremblay), som har genetiska missbildningar i ansiktet, har aldrig gått i skolan. Hans föräldrar (Julia Roberts, Owen Wilson) undervisade honom i stället i hemmet. Men nu ska det bli ändring på det. Auggie ska gå i skolan och det är det dags att få klasskamrater.

Kommer han att bli mobbad eller ska han finna vänner?

Öppnas upp på ett smart sätt

På papperet ser det ut som vilken simpel snyftare som helst. Men berättelsen öppnas upp på ett smart och inkännande sätt genom att perspektivet skiftar – allt handlar inte bara om Auggie (en läxa som pojken själv ibland behöver påminnas om), utan vi lär också känna hans storasyster, föräldrarna och andra nyckelpersoner i närheten.

Regissören har fin känsla när han skildrar barn och tonåringar, vilket var tydligt även i hans genombrott ”The perks of being a wallflower” (2012). Vi har sett så många filmer i genren där folk beter sig på ett visst sätt för att en formel kräver det, men här känns rollfigurerna betydligt mer äkta.

Skickligt utförd mask

Jacob Tremblay slog igenom med sin fantastiska insats i mästerverket ”Room” (2015), och han är lysande även här, hans ansikte förvrängt av en skickligt utförd, Oscarnominerad mask.

Kanske oundvikligt att vi i publiken tänker lite på just filmen ”Mask” från 1985, en liknande historia med Eric Stoltz och Cher i huvudrollerna. Men ”Wonder” står på egna ben.

Filmen har biopremiär på fredag, den 23 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM