Mer ”Sex and the city” än triangeldrama i vildmarken

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

till ”The Twilight saga: Breaking dawn – del 1”

1 av 2 | Foto: Foto: SUMMIT ENTERTAINMENT
Robert Pattinson och Kristen Stewart i en lidelsefull scen.

KÄRLEK (Varning: Intrig beskrivs). Fjärde filmen fortsätter direkt efter trean. Det är dags för bröllop mellan mänskoflickan Bella och vampyren Edward. En av flera anledningar för varulven Jacob att då och då ilsket morrande rusa på alla fyra ut i vildmarken. Filmen har en mycket lång startsträcka innan det tar fart sista halvtimmen. Det ska oroas över bröllopsklänning och suckas över högklackat. Det kyska triangeldramat i vildmarken är nu nästan ”Sex and the city”, och bröllopsresan går till Brasilien.

Sängen blir flisor

Bella är nervös inför bröllopsnatten. Hon borstar tänder och rakar ben, medan nyblivne makens övernaturliga muskelkrafter borde vara en större oro. Dubbelsängen blir flisor, Bella får blåmärken.

Större delen av ”Breaking dawn – del 1” handlar om Bellas graviditet. Vad är det hon bär i magen? Som i ”Rosemarys baby” när Bella blir allt sjukare och magrare, medan både vampyrer och varulvar oroas över vad hon ska föda fram. Mycket blod blir det.

Stewart bäst

Kristen Stewart är bra, ett intressant öde i centrum. Runt henne står mest trista typer och stirrar bekymrat. Vad är vampyrer när de inte är blodsugande symboler för sex?

Tråkmånsar med pupiller i fruktskålens alla färger.

Det här är ”Twilight”-sagan

”Twilight”.
”Twilight”.

 Filmerna bygger på en bokserie i fyra delar skriven av Stephenie Meyer. Böckerna har sålts i över 100 miljoner exemplar världen över och handlar om kärlekssagan mellan vampyren Edward och tonårstjejen Bella.

Den första filmen i

Foto: ”Eclipse”.

serien, ”Twilight”, hade

”New moon”.

premiär 2008 och i dag har den näst sista filmen ”Breaking dawn – del 1” premiär. Sammanlagt blir det fem filmer och de tre första (”Twilight”, ”New moon” och ”Eclipse”) har spelat in 12 miljarder kronor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN