Film

- Jag kan känna mig helt manisk

Av: 

Joni Nykänen

FILM

Ida Engvoll om att göra Åsa Larsson-filmer: Jag slåss med mig själv

Inspelningen av Åsa Larsson-filmerna pågår för fullt i Kiruna-området.

Nu berättar skådespelaren Ida Engvoll om den tuffa inspelningen och det höga tempot som tar ut sin rätt.

– Självklart bränner det energin i båda ändar, säger hon till Nöjesbladet.

Hon är på god väg att bli ett välkänt namn. Skådespelaren Ida Engvoll, 29, spelar huvudrollen som advokaten Rebecka Martinsson i filmatiseringarna av Åsa Larssons deckare.

Engvoll befinner sig i trakterna kring Kiruna och hon beskriver det höga och krävande tempot som produktionen har. De tar fyra veckor på sig per film för att göra ”Det blod som spillts”, ”Svart stig”, ”Till dess din vrede upphör” samt ”Till offer åt Molok”.

”Får slåss med sig själv”

– Det är ett väldigt hårt jobb. Klart det dyker upp ­alla möjliga tankar och man får slåss med sig själv. Även i sociala situationer får man ta den plats som uppgiften kräver. Man måste hålla i sin energi och ibland vara ­ensam och fokuserad. Jag tror att ingen skulle, oavsett vad man jobbar med, orka med att jobba så hårt hur länge som helst.

Kan känna sig manisk

Det höga tempot gör att Engvoll och rollfiguren Rebecka Martinsson är en och samma under väldigt stora delar av hennes vakna tid. Dessutom äter hon på konstiga tider och sover ganska lite. Det tar ut sin rätt.

– Självklart kan jag känna mig helt manisk och som att skillnaden mellan mig och Rebecka är tunn eftersom jag har på mig hennes kläder, säger hennes ord och tänker hennes tankar fler timmar varje dag än mina egna. Jag tror inte kroppen kan skillnaden på om jag försätter mig i en situation på en inspelning eller om det är på riktigt. Självklart bränner det energin i båda ändar, säger hon.

– Jag är en emotionell knarkare. Min stora last är känslor och huvud och balansen däremellan. Så jag får min fix varje dag nu, fortsätter hon.

Större psykologisk utmaning än Bond

Hon har provfilmat för James Bond-filmer två gånger nu, både ”Skyfall” och kommande ”Spectre”.

– Klart Bond har mer pengar produktionsmässigt och når storskaligt över hela världen. Om man är ute efter det. Jag har egentligen inte varit det. Rent karaktärsmässigt är Rebecka Martinsson förmodligen mer intressant och en större utmaning rent psykologiskt, eftersom hon är komplex. Det kan man inte anklaga Bondbrudarna för att vara, säger hon och skrattar.

Inom kort ser man henne även i ”En man som heter Ove” och SVT:s ”Bron 3”. Engvoll inser att hon kan snart vara så pass känd att hon blir igenkänd på stan.

– Jag är nog lite rädd för det där. Men det är roligt att bli erkänd för det man jobbar med. Det är roligt att det är stor bredd i det jag gjort på sistone. Helt olika karaktärer, genrer och uttryck. I Sverige är det så vanligt att man blir placerad i fack.

Filmerna är tänkta som en fyrdelad långfilmsserie och de görs direkt för tv. Premiär under 2017.

Producenter är Yellow Bird och TV4.

Ida Engvoll om...

... Alicia Vikanders och Rebecca Fergusons framfart i Hollywood:

– Man blir väldigt stolt över att ha så stor och begåvad export från Sverige. Jag har inte jobbat på det där sättet. Det ligger väldigt mycket jobb bakom att gå på internationella castings och ha en agent. Jag har inte hållit på så mycket med sånt, men det kanske jag kommer att göra en dag. Jag har inte haft tid.

... Izabella Scorupcos ”Solstorm” där hon gjorde samma roll som Engvoll:

– Jag har inte sett "Solstorm". Eller jag tror jag såg den på tv när den gick för längesen. jag har inte sett om den. Det är nog bara dumt att göra det i en sådan här process.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert: