Film

Kul kung fu-buskis

FILM

Kung fu hustle

matrix-liknande Slagsmålsscenerna i ”Kung fu hustle” har koreograferats av Yuen Wo Ping, som gjorde koreografin till Matrix-filmerna. Skillnaden är att Stephen Chow har skruvat allt några extra varv.

matrix-liknande Slagsmålsscenerna i ”Kung fu hustle” har koreograferats av Yuen Wo Ping, som gjorde koreografin till Matrix-filmerna. Skillnaden är att Stephen Chow har skruvat allt några extra varv.

Foto: COLUMBIA TRISTAR

Kung fu hustle

Hongkong-actionkomedi i regi av Stephen Chow, med Chow, Yuen Wah, Yuen Qiu m fl.

Sedan några månader tillbaka är detta alla tiders största publiksuccé i Hongkong.

Spektakulära kung fu- och actionscener har tillfredsställt de som törstat efter sådant, medan galen slapstickshumor, för att inte säga ren och skär buskis, har gjort dem som vill skratta, på gott humör.

Jag har svårt att tänka mig något liknande i svensk film. Typ: Beck- eller Kurt Wallander-filmerna som Åsa-Nisse-buskis. Det skulle vara svårt att hitta rätt tonfall.

Det har Stephen Chow gjort, på ett närmast mirakulöst sätt.

Miljön är Kina på 1940-talet. En feg och rätt misslyckad småtjuv som heter Sing (Stephen Chow) startar utan att vilja det ett krig mellan det ökända

Yxgänget, hårdföra brottslingar i svarta kostymer och höga hattar som har skarpslipade yxor som vapen, och fattiglapparna i nergångna kvarteret Svinstian.

Där är flera av invånarna, som den elaka gamla hyresvärdinnan (Yuen Qiu), som ständigt promenerar omkring och skriker i tofflor och med en cigarett i mungipan, egentligen gamla kung fu-mästare.

Det här är filmen Charlie Chaplin eller Buster Keaton hade kunnat göra, om de hade vuxit upp med Bruce Lee som idol och med tillgång till nutidens specialeffekter.

Det här är ”Crouching tiger, hidden dragon” eller ”Flying daggers” som buskis.

Det här är totalt vansinnigt och liknar inte något annat ni har sett.

Slagsmålsscener med koreografi av Yuen Wo Ping (Matrix-filmerna). Men sedan har Stephen Chow skruvat till alltihop, ibland nästan som att personerna vore tecknade figurer.

Stundtals lite larvigt kanske. Några gånger onödigt brutalt. Men oftast skamligt underhållande.

Jan-Olov Andersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film