LISTA: Sex härliga filmer med Ryan Gosling

30-årsångest, månfärder, knarkig lärare och USA-politik

Publicerad 2024-04-25

Ryan Gosling är bioaktuell med ”The fall guy”. Därför har Aftonbladet Nöjes filmprofiler plockat ut sex bra filmer med ”Just Ken” som du kanske inte har sett, men borde se.

”Blue valentine”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Blue valentine

Är det så här livet blev? När man är runt 30 år och allt verkar ha stelnat. Hon (Michelle Williams) tycker det är förfärligt och hoppas på mer. Han (Ryan Gosling) tycker det är underbart, en lekfull pappa som är gulligt omtänksam mot deras dotter. I tillbakablickar visas hur de två träffades, hur deras olika liv såg ut. Efteråt fortsätter man tänka på dem. Väl vald musik förstärker känslorna. (Jens Peterson)
Finns att hyra, ingår i utbudet hos Viaplay, Tele2 Play och Draken.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

First man

Neil Armstrong blev första mannen på månen 1969. ”First man” är den mångfacetterade skildringen av en annorlunda hjälte. Han var en besvärlig jäkel. Rätt tråkig, tystlåten och grubblande, men den bästa astronauten de hade. Det är det som gör filmen extra intressant. Inte till en endimensionell hjältehistoria. Skickligt skildrat, från vardagslivet på basen i Houston till de spektakulära rymdfärderna till tomheten när livet blir vardag igen. (Jan-Olov Andersson)
Finns att hyra, ingår i utbudet hos flera streamingtjänster.


”The place beyond the pines”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

The place beyond the pines

Våghalsige stuntföraren på motorcykel, Luke (Ryan Gosling), är en sådan där charmig typ som har en kvinna på varje plats. Det hade han i Schenectady i fjol också. Nu dyker hon (Eva Mendes), ortens snygging, upp igen – med en bebis på halsen. En film berättad som tre enskilda historier, där regissören Derek Cianfrance har en fin tonträff för att skildra det som i USA kallas blue collar people. Sevärd för Goslings smått magiska utstrålning och Mendes sårbarhet. (Jan-Olov Andersson)
Finns att hyra, ingår i utbudet hos flera streamingtjänster.


”Crazy stupid love”.
Filmen är full av smarta replikskiften och åtskilliga vansinnigt roliga scener

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Crazy stupid love

Steve Carell och Julianne Moore är paret som skiljer sig efter många års äktenskap. Ryan Gosling är brudraggaren som lär upp Carells rollfigur till framgång på singel- och köttmarknaden. Emma StoneMarisa Tomei och Kevin Bacon har underbara biroller. Alla gör mångfacetterade rollfigurer man kan hysa medkänsla med. Och filmen är full av smarta replikskiften och åtskilliga vansinnigt roliga scener. (Jan-Olov Andersson)
Finns att hyra, ingår i utbudet hos Viaplay, Tele2 Play och HBO Max.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Half nelson

Amerikanskt independentdrama där Ryan Gosling Oscarsnominerades för huvudrollen, som lärare i en New York-skola. På nätterna lever han ett destruktivt liv med drogmissbruk och trassliga kvinnoaffärer. En lågmäld men gripande skildring av vänskapen med en av hans elever, en 13-årig svart tjej (Shareeka Epps) med jobbiga familjeförhållanden. De båda finner en slags ro i varandras sällskap. (Jan-Olov Andersson)
Finns att hyra, ingår i utbudet hos Cineasterna, HBO Max och Draken.


”Maktens män”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Maktens män

Unge begåvade Steven Meyers (Ryan Gosling) sätter sitt hopp till guvernör Morris (George Clooney), politikern han hoppas ska bli USA:s näste president. Handlar om att tro på det goda i andra, om lojalitet och hopp. Och besvikelser och att utnyttja andras misstag och svagheter för att skaffa sig själv fördelar. Det är en sevärd thriller, regisserad av Clooney, som handlar om konspirationer och cynism. Påminner om 70-talsfilmer som ”Alla presidentens män”. (Jens Peterson)
Finns att hyra, ingår i utbudet hos TV4 Play, Tele2 Play och Cineasterna


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln