Film

Säljer sig – för en norsk bank

Av: 

Magnus Sundholm

FILM

George Clooney om varför han gör reklamfilmer – och äger två satelliter

HOLLYWOOD. En dags jobb för en bank i Norge gav George Clooney 1,7 miljoner kronor.

För Nöjesbladet avslöjade stjärnan i natt varför han säljer sig.

– Då slipper jag göra popcornfilmer, säger han.

George Clooney, 50, är mitt uppe i lanseringen av ”Ides of March”, en politisk thriller som han skrivit, regisserat, producerat och spelar huvudrollen i.

Totalt kostade projektet med Marisa Tomei, Ryan Gosling och Philip Seymour Hoffman i rollistan knappt 90 miljoner kronor.

I Hollywood är det småpotatis.

– Vi jobbade alla för minimilöner. Jag har ingen procent på intäkterna. Det fick de andra för att ställa upp. Faktum är att de som lagade maten under inspelningen kommer att tjäna mer än jag om den drar in 100 miljoner dollar.

– Men jag tecknar gärna den typen av kontrakt om det hjälper mig att göra filmer som jag vill göra och som jag tycker är viktiga.

Det innebär inte att han vill leva asketiskt. Han smyger inte med att han älskar sin herrgård i Italien och berättar att han nyligen är hemkommen från en motorcykelsemester i de franska, schweiziska och italienska alperna.

”Gav bra betalt”

Kompromissen stavas reklamfilmer – som den han just gjort i Norge och som driver med hans ställningstagande att aldrig gifta sig igen.

al-Bashir.
al-Bashir.

– Jag erbjuds reklamuppdrag hela tiden. Jag inser att de kommer att visas överallt och måste vara försiktig med vad jag gör. Den här var rolig och gav bra betalt.

Nu är det inte bara ett liv i sus och dus som lockar Clooney.

Han bekostar två satelliter över Afrika som håller ett öga på Sudan, där han sedan länge engagerat sig i befolkningens lidande.

– De retar gallfeber på presidenten Omar al-Bashir och det gör mig glad, säger han.

Hur USA kommer att reagera på ”Ides of March” är ännu oklart. Filmen utspelas under ett amerikanskt primärval och fokuserar på en ung och från början naiv valarbetare.

Bilden som förmedlas är dock cynisk.

– Tanken var att göra filmen tidigare. Men då hade Barack Obama precis kommit till makten och folk var väldigt hoppfulla. I dag är vi mer cyniska.

Till skillnad från kollegor som Matt Damon och Spike Lee kritiserar Clooney inte den sittande presidenten för situationen.

Obama.

– Demokraterna i det här landet är idioter när det gäller att sälja det som uträttats. Obama har gjort ett bra jobb med allt utom det viktigaste för en president. Han har inte sålt det han gjort.

”Saknas passion”

Om 13 månader är det val i USA igen. Clooney bävar vid tanken.

– Det skulle inte förvåna mig om det blir vårt lägsta valdeltagande genom tiderna. Demokraterna är uppgivna och republikanerna splittrade. Det saknas passion.

Kanske kan ”Ides of March” ändra på det.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert: