Lady Gaga imponerar i nya ”A star is born”

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

A star is born

Regi Bradley Cooper, med Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Andrew ”Dice” Clay, Dave Chapelle, Rafi Gavron.

drama

Filmen har premiär fredag 5 oktober.

Bradley Cooper och Lady Gaga i ”A star is born”.
Bradley Cooper och Lady Gaga i ”A star is born”.

Det är femte gången ungefär samma historia berättas av Hollywood.

Lady Gagas imponerande insats i huvudrollen, gör att den både roar, berör och känns trovärdig.

En bra historia tål att berättas flera gånger. Särskilt om det är en romantisk saga som innehåller allt det man förväntar sig av storslagna Hollywooddramer i lite gammaldags stil; stjärnor, kärlek, uppgång och fall, starka känslor, musik.
Förra gången, 1976, blev det platt fall, trots så färgstarka stjärnor som Kris Kristofferson och Barbra Streisand. Och man ska verkligen inte ignorera filmhistorien, men det känns lite meningslöst att jämföra med filmerna från 1932, 1937 och 1954, det är överkurs för filmnördar.
Mer intressant är om filmen lever upp till den hajp som skapats efter Venedig-premiären och där framför allt amerikanska skribenter redan utsett den till Oscarskandidat.
På sitt sätt är väl ”A star is born” skräddarsydd för att bli just det.
Bradley Cooper, även regi, vann en Oscar häromåret och har tillräcklig tyngd, stjärnstatus och skönt rosslig röst för att spela en populär artist i countryrockfacket med trovärdighet. Lady Gaga behöver som bekant inte ens öppna munnen, det räcker att hon klär sig i köttklänning eller vad som helst för att få uppmärksamhet.
Men det är hon, i sin första huvudroll, som är filmens behållning.
Hon spelar Ally, en begåvad låtskriverska med för dåligt självförtroende för att ens våga försöka sig på en karriär, annat än att ibland sjunga på en sunkig karaokebar. Där hamnar Bradley Coopers rockstjärna Jackson Maine efter ännu ett gig. Han tvingar chauffören att stanna på närmsta bar. Han behöver en drink – och upptäcker Ally.
De blir ett par. Han lanserar henne, hon försöker rädda honom från alkoholmissbruket. Hennes berömmelse växer, hans är på väg att försvinna.
Turerna i kärlekshistorien berör ordentligt. Lady Gaga ger verkligen effektivt kött och blod åt en ganska vanlig kvinna som hamnar i ovanliga omständigheter.
Jag köper dock inte riktigt Allys musikaliska förvandling efter genombrottet. Den cyniska musikbranschen lyckas lite för enkelt förändra henne till en artist som liknar… nästan Lady Gaga. Bradley Cooper undviker heller inte riktigt klichéerna när Jackson Maine hamnar på dekis.
Som helhet en underhållande kärlekssaga. Och med starka balladen ”Shallow” har de nog en Oscarsvinst för bästa låt som i en liten ask.

SE OCKSÅ: ”Gräns”. Sveriges starka Oscarsbidrag är också en kärlekshistoria, fast väldigt annorlunda.

VISSTE DU ATT… filmbolaget först ville ha Beyoncé i den kvinnliga huvudrollen? Andra det ryktades om var Jennifer Lopez, Shakira, Demi Lovato och Rihanna.

JUST NU… har Bradley Cooper planer på att både regissera och spela huvudrollen i en film om Leonard Bernstein (1918-1990), mest känd för musikalen ”West Side story”.

Publicerad: