Bluffen sänkte storfilmen

FILM

Sökte filmstöd med förfalskad namnteckning

1 av 3
Filmen baseras på succéboken "Populärmusik från Vittulla".

Det såg ut som en given succé.

Men nu rämnar inspelningen av "Populärmusik från Vittula" efter en av de största skandalerna i svensk film.

Aftonbladet kan i dag reda ut den fräcka mångmiljonbluffen.

Problemen har hopat sig som svarta moln över filmatiseringen av Mikael Niemis bestseller "Populärmusik från Vittula". I april hoppade regissören Geir Hansteen Jörgensen av projektet tillsammans med scenografen Anna Asp, fotografen Marek Wieser och klipparen Fredrik Morheden.

Förfalskad ansökan

Men nu kommer det verkliga dråpslaget.

Ansökan om förhandsstöd till Svenska Filminstitutet (SFI) var förfalskad.

Aftonbladet kan i dag berätta om en av de största skandalerna inom svensk film och varför SFI nu hastigt drar tillbaka stödet.

- Naturligtvis får det här inte ske, att man förfalskar en namnteckning, det är helt uppenbart. Den starkaste och klaraste åtgärd vi kan göra är nu att dra tillbaka förhandsstödet, säger Åse Kleveland, vd på Filminstitutet.

Fick fem miljoner

Det var i mars som SFI beviljade fem miljoner kronor i förhandsstöd till "Populärmusik från Vittula". Vad SFI inte visste då var att det regikontrakt som bifogades ansökan var förfalskat.

Det kontraktet hade avgörande betydelse för att SFI beviljade stödpengarna.

Utan regissören Geir Hansteen Jörgensens vetskap och utan att han godkänt kontraktet hade hans underskrift gjorts på pappret.

- Jag blev förvånad. Jag fick se en kopia av ett kontrakt där det fanns en namnteckning som inte var min, säger Geir Hansteen Jörgensen, som är mannen bakom tv-succén "Det nya landet", när Aftonbladet kontaktar honom.

Tänker du polisanmäla förfalskningen?

- Nej, jag vill bara fortsätta jobba, gå vidare och lämna det här bakom mig.

Inte heller Filminstitutet kommer vidta några rättsliga åtgärder.

- Av de upplysningar som vi har fått in har ingen gjort detta för egen vinnings skull även om det var extremt dumt. En av de starkaste åtgärder SFI kan göra är att dra tillbaka förhandsstödet och det har vi gjort nu, säger Åse Kleveland.

Anmäler inte

- Om det är någon som kan göra en polisanmälan så är det Geir eftersom det är hans namnteckning som blivit förfalskad, fortsätter hon.

Trots alla bakslag hoppas författaren bakom succéboken, Mikael Niemi, dock fortfarande att historien ska bli film.

- Som jag uppfattar det här är det en bagatell. Jag står fortfarande bakom projektet och är ganska säker på att filmen blir gjord. Det brukar ju bestsellers bli, säger han till Aftonbladet.

Karin Lindstedt