Filmrecensioner

Hallström lyfter banal story

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Dear John Betyg: 3 av 5 plus

Channing Tatum och Amanda Seyfried i en VÄLDIGT amerikansk historia. Foto: NORDISK FILM

DRAMA Filmen som knuffade undan ”Avatar” från förstaplatsen på biotoppen i USA i somras, sedan James Camerons film legat där i sju veckor. Har sedan, i reda pengar, blivit Lasse Hallströms största framgång ”over there”.

Och det är en väldigt amerikansk historia.

En av huvudpersonerna, soldaten John Tyree ( Channing Tatum), blir så patriotiskt lagd efter 9/11-attackerna mot World Trade Center, att han tar värvning igen och sätter kärleken till den överklassflicka ( Amanda Seyfried) han just förälskat sig i under en permission på spel.

Miljön är de amerikanska sydstaterna med allt vad det innebär av klasskillnader. Han är arbetar-, hon är överklass. Han har vuxit upp med enbart sin autistiske pappa ( Richard Jenkins), hon i överflöd, om än kanske inte när det gäller mänskliga känslor.

I USA har Hallström ibland fått kritik för att sentimentalisera sina historier.

Här inbillar jag mig att de dragen redan fanns i förlagan, Nicholas Sparks roman. Han brukar skriva riktiga snyftare. Här är det snarare Hallströms styrkor – personregin och det följsamma bildarbetet, kemiskt befriat från konstiga kameravinklar eller häftiga klipp – som räddar och ibland lyfter en rätt banal historia.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner