– Cannes var som en dröm

FILM

Hyllningarna till svenska Sound of noise fortsätter trots att festivalen är slut

1 av 2 | Foto: Jagad av pressen Skådespelaren Bengt Nilsson var en av dem som uppmärksammades och hyllades av pressen i Cannes.

Publiksuccé. Hyllad av kritikerna. Bred biopremiär i Frankrike. Inbjudningar till nya filmfestivaler.

En vecka efter Cannes-festivalens slut summerar gänget bakom ”Sound of noise” allt som har hänt.

– Ett minne för livet, säger filmens stjärna Bengt Nilsson, 43.

Den svenska filmens regissörer Johannes Stjärne Nilsson och Ola Simonsson har varit med förr. Deras kortfilmer har ständigt uppmärksammats på olika filmfestivaler. Inte minst kultförklarade ”Music for one apartment and six drummers”, som tävlade i Cannes 2001, och sedan dess haft sex miljoner träffar på Youtube.

Publikens jubel

Deras första långfilm möttes av publikens jubel när den visades i sidosektionen Kritikerveckan. Nu har även recensionerna i branschtidningarna dykt upp. Filmen hyllas i de två viktigaste, Variety och Hollywood Reporter. Precis som på indieWIRE, en filmsajt där några av USA:s främsta filmskribenter håller till.

– Det är kul, USA-tidningarna är ju kända för att vara ganska hårda i sina omdömen, säger Johannes Stjärne Nilsson.

– Vi är väldigt glada över all positiv feedback på filmen. Till hösten ska den ha premiär ganska brett

i Frankrike. Vi har fått inbjudningar till fler festivaler. Och stora bolaget Wild Bunch säljer den runt hela världen.

”Intervallkändis”

Skådespelaren Bengt Nilsson, till vardags på Uppsala Stadsteater, säger skämtsamt att han ibland varit ”intervallkändis”

i samband med att tv-serier han haft stora roller i – ”Familjen” och ”Lite som du” – har visats i SVT. Men inget av det är i närheten av Cannes-upplevelsen.

– Det var som en dröm. Åka till Cannes, se en film där man har huvudrollen för första gången, upptäcka att den går hem hos publiken och sedan stå på en solig pir med journalister och fotografer i kö. Det var som en saga. Jag njöt av det i fulla drag, annars hade jag varit dum i huvudet, säger Bengt Nilsson.