Damian Lewis

’Kyssen blev bortklippt’

Av: 

Jens Peterson

FILM

Damian Lewis om att spela mot Kidman: En jordnära tjej

BERLIN. Tv-serier har gjort Damian Lewis berömd.

”Band of brothers”, ”Forsytesagan” och ­”Homeland”. Snart får vi se honom i ”Wolf Hall”. På bioduken är han förälskad i Nicole Kidman.

– Vi hade en lång kyss. Den var rolig att spela in, men den klipptes bort, ­säger skådespelaren.

I tävlingsfilmen ”Queen of the desert” spelar Nicole Kidman, 47, en kvinna som betydde mycket för historien i Mellanöstern för hundra år sedan.

Härmar brytningen

Damian Lewis, 43, gör rollen som en militär som hon blev kär i. Han fick erbjudandet när han spelade in ”Homeland” i Marocko.

– Jag körde till Casablanca för att äta lunch med Werner Herzog. Jag blev ”hängd” från en kran under ”Homeland”-inspelningen dagen innan vi träffades för att prata om rollen.

Engelsmannen härmar skickligt regissörens tyska brytning.

– ”Damian, denna film är en kamel och en elefant ovanpå en åsna, och jag är åsnan”, säger Damian ­Lewis. Jag tänkte att jag ­gärna filmar i öknen med en man som pratar i ­sådana djurliknelser.

Och med Nicole Kidman.

– Hon är en hårt arbetande jordnära tjej från Australien, en av oss. Visst är hon en ikon, men det är en roll andra har lagt på henne.

Skrev kärleksbrev

De riktiga personerna skrev kärleksbrev till ­varandra. Han läste dem för att komma in i rollen.

– Jag visste ingenting om Gertrude Bell. Hon har överskuggats av den sam­tida färgstarke T E Lawrence, och hon var kvinna i en tid när det inte ens fanns kvinnlig rösträtt i England. En tidig feminist, i ned­stigande led från Anne ­Boleyn, säger Damian ­Lewis.

Den engelska 1500-talsdrottningen har han bra koll på. Damian Lewis spelar Henrik VIII i tv-serien ”Wolf Hall” som snart kommer i SVT. Nu gör han en tv-film i New York, med bland andra Malin Åkerman.

– Den heter ”Billions” och jag spelar mot Paul ­Giamatti. Det är om Wall Street och spelet på börsen.

Damian Lewis, en man för alla tider och intriger.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd – handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Damian Lewis

Nicole Kidman

Werner Herzog