Stark Alicia Vikander i underhållande ”Tomb raider”

Påminner om Indiana Jones

Tomb raider

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Regi, Roar Uthaug, med Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu, Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi, Nick Frost.

Här formas en actionhjälte.
Filmen skildrar arkeologen Lara Crofts första steg i en exotisk värld av dolda skatter, otäcka mysterier och onda skurkar som vill förgöra världen.
Hon blir en tomb raider. Gravplundrare.

Filmen har mest plundrat Indiana Jones. Här finns gott om scener och miljöer som för tankarna till ”Jakten på den försvunna skatten”. Man kan ha sämre förebilder som inspiration. När George Lucas och Steven Spielberg skapade sin hjälte byggde de Indiana Jones av äventyrsfilmer de sett som unga.
”Tomb raider” har gott om bekanta ingredienser.

Det dröjer dock en stund innan vi är inne i utgrävningar och religiösa artefakter som gömts i årtusenden.

Först möter vi Lara Croft hemma i östra London där hon tränar MMA och får ordentliga smällar av sin motståndare i ringen. En försmak av hur mycket stryk hon kommer att få under den här resan. Men också en glimt av hennes styrkor.
Lara är uthållig cyklist också. Hon hamnar i en utmaning som skapar en av filmens första actionsekvenser med jakt genom London.

Det leder till kontakt med familjeföretaget. Hennes far har varit försvunnen i sju år och antas vara död. Lara Croft ska skriva under dödförklaringen när hon hittar en ledtråd. Hade fadern planterat ett budskap till henne? Hon finner spår på familjegodset efter vad pappan sökte och ger sig iväg ur i världen för att hitta fler tecken efter honom.

Alicia Vikander är mycket bra i huvudrollen, och det betalar sig att ha skickliga skådespelare i den här sortens lekfulla genreövningar.

I biroller finns tungviktare som Kristin Scott Thomas och Derek Jacobi. Filmen får rytm av välspelade lågmälda stunder mellan de nerviga bitarna.
Filmmakarna har byggt några sådana kittlande sekvenser, bland annat ovanför ett hisnande vattenfall. Intrigen rör sig från England via Hongkong till Japan och en mystisk ö där något farligt lär finnas begravt. Vad är sanningen bakom legenden?

Intrigen lägger en underhållande hinderbana för Lara Croft. Filmen bygger på berömda videospelet, men till skillnad från andra försök i genren så känns den inte som att titta på en digital spelplan. Mer som en återgång till forna tiders matinéäventyr.

Den sorten som kunde berättas i många avsnitt. Jag återser gärna Alicia Vikander som Lara Croft.

Publisert:

LÄS VIDARE