Nära fullkomlig biomagi

FILM

Hustle & flow är en sympatisk hallickfilm

Amerikanskt DRAMA i regi av Craig Brewer med bla Terrence Howard, Taryn Manning och Ludacris.

DJay är en hopplös Memphis-hallick och langare med ett gäng hopplösa brudar i sitt stall. Livet i allmänhet är rätt hopplöst alltså, men DJay har ändå kvar en del ambitioner, så när han får en keyboard av en gammal pundare bestämmer han sig för att ta upp sina gamla hiphopdrömmar.

Med hjälp av diverse udda karaktärer från The Dirty South börjar DJay sakta och amatörmässigt göra verklighet av sina fantasier. När hans gamla barndomsvän Skinny Black – numera framgångsrik rappare – kommer till stan tänker han nämligen ha sin demo färdig.

Skildringen av DJays och hans vänners ansträngningar ligger en bra bit ifrån den ofta klichéartade bilden av hiphopvärldens prövningar. ”Hustle & flow” klarar visserligen inte riktigt alltid av att låta bli att romantisera slummen, men den undviker de vanligaste fällorna och bygger mer på dialog, humor och karaktärer och mindre på coola, farliga snubbar i bandana som röker braj till frukost än den gängse hiphopfilmen.

”Hustle & flow” känns helt enkelt väldigt nära fullkomlig biomagi. För regissören Craig Brewer har gjort en rå, men samtidigt varm och rolig film, och Terrence Howard gör DJay sympatisk, intelligent och verbal, trots hans i allra högsta grad osympatiska yrke.

Dessutom är flera av birollerna castade alldeles lysande.

Filmen är på det stora hela faktiskt så charmerande att det inte längre känns otippat att Three 6 Mafia vann en Oscar för bästa sång för ”It’s hard out here for a pimp”.

Det känns bara som det enda rätta.

Karolina Fjällborg