Gripande när en arg man och en vild häst tämjer varandra

Publicerad 2020-01-08

”The mustang”.

FILMRECENSION Fängelsefilm möter västern i ”The mustang”, som inte är helt fri från klichéer men vansinnigt vacker att titta på.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
The mustang
Regi Laure de Clermont-Tonnerre, med bl a Matthias Schoenaerts, Jason Mitchell, Bruce Dern, Gideon Adlon och Connie Britton.


DRAMA Fängelsefilm möter västern i Laure de Clermont-Tonnerres ”The mustang”, om hur en arg man och en oregerlig vildhäst tämjer varandra.
Belgaren Matthias Schoenaerts spelar Roman Coleman. En fånge på en anstalt ute på den vidsträckta vischan i Nevada, som efter en tid i isoleringscell blir placerad i ett rehabiliteringsprogram som går ut på att han under några veckor ska rida in en mustang, som sedan ska säljas på auktion.
Men hur ska en man som inte ens kan kontrollera sig själv kunna kontrollera en häst?
Schoenaerts gör storverk med sin sparsamt skrivna huvudroll, Ruben Impens foto är fantastiskt, och ”The mustang” är – trots sin förutsägbarhet, onödigt tunt skissade biroller och ett par stickspår som inte leder någonvart – som helhet en gripande, finstämd och sårig berättelse om manlig ilska, försoning och återanpassning, förankrad i en övertygelse om att även fundamentalt trasiga människor kan lagas en aning.


”The mustang” finns på Itunes.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln