Filmrecensioner

Pampigt, spexigt, fånigt och härligt på Downton Abbey

Av: 

Karolina Fjellborg

Laura Carmichael, Elizabeth McGovern och Michelle Dockery i ”Downton Abbey”.
Laura Carmichael, Elizabeth McGovern och Michelle Dockery i ”Downton Abbey”.

FILM

FILMRECENSION Tv-serien ”Downton Abbey” tar steget till storduk med ett riktig feelgood-bombardemang som är svårt att motstå.

Betyg: 3 av 5 plus
Downton Abbey
Regi Michael Engler, med bl a Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Michelle Dockery, Joanne Froggatt, Elizabeth McGovern, Maggie Smith och Penelope Wilton.


KOSTYMDRAMA Julian Fellowes hejdlöst populära, precis lagom såpiga kostymserie om den aristokratiska familjen Crawley och tjänstefolket på deras gigantiska lantgods Downton Abbey, som rullade i sex säsonger 2010-2015, tar steget till storduk med en riktig feelgood-kanonad till film, som gör allt för att tillfredsställa fansen.
Året är nu 1927, och handlingen som manusförfattaren Fellowes har valt är tunn och enkel, men smart i den bemärkelsen att den på ett naturligt sätt engagerar seriens myller av karaktärer på en speltid av två timmar; Kung Georg V (Simon Jones) och drottning Mary (Geraldine James) ska komma till Downton på besök, och folk är alldeles till sig i trasorna både på övervåningen, på nedervåningen och ute på byn.

Jämfört med serien är filmen, naturligtvis, visuellt pampigare, men också spexigare. Violet (Maggie Smith) och Isobel (Penelope Wilton) sparrar verbalt som aldrig förr, och när en enormt nervös Molesley (Kevin Doyle) ska servera kungaparet tangerar det hela fars.
Roligast är rivaliteten mellan tjänstefolket på Downton och kungaparets medhavda, snobbigare passopper. Imelda Staunton är sedvanligt bra som den nya figuren lady Maud Bagshaw, som ligger på kollisionskurs med Violet, och fint är också att se Thomas (Rob James-Collier) få leva ut sin homosexualitet för en liten stund.
Publikfriande är bara förnamnet på den här filmen. Sockerhalten ligger på en alarmerande hög nivå, och framåt slutet börjar Fellowes dille på att para ihop folk med varandra och ge alla lyckliga slut gå överstyr. Men ändå; Den här filmen gör vad den ska och ingen som älskade tv-serien lär bli besviken.
Fånigt men härligt. Och knappast det sista vi ser av ”Downton Abbey”...

”Downton Abbey” har biopremiär den 13 september.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!


Publisert:

LÄS VIDARE

20 år efter succén – så lever stjärnorna i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Downton Abbey

Maggie Smith

Julian Fellowes

Tv-serier