Tydlig bild av rasismen i 1950-talets USA

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

DRAMA

The United States vs. Billie Holiday

Regi Lee Daniels, med Andra Day, Trevante Rhodes, Natasha Lyonne, Garrett Hedlund, Rob Morgan, Da'Vine Joy Randolph.

Andra filmen på kort tid om Billie Holidays liv.

Dokumentären är snäppet vassare.

Det må vara över 60 år sedan Billie Holiday (1915-1959) gick bort, men hon är en av de där artisterna som har evigt liv tack vare sin röst.
James Erskines ”Billie” som hade premiär under pandemin och snart kommer på streamingtjänster var en annorlunda dokumentär, då den utgick från en journalists intervjuer till en bok som aldrig blev av. Lee Daniels spelfilm koncentrerar sig på de sista åren i sångerskans liv.
Golden Globe-vinnaren och Oscarsnominerade Andra Day är fantastisk i rollen. När hon sjunger, förstås, men även i de dramatiska scenerna.
Billie Holiday har gjort sensation med kontroversiella sången ”Strange fruit”, om en lynchning av svarta i den amerikanska södern. Myndigheterna vill stoppa sången från att framföras, men det går ju inte på lagligt vis. Då börjar USA:s narkotikapolis jaga henne, då de vet att hon är heroinberoende.
Många starka scener som visar rasismen i USA på den tiden. Och hur Billie Holiday utnyttjades av män. Tyvärr blir aldrig narkotikaagenten (Trevante Rhodes) som charmar henne och sedan sätter dit henne, aldrig mer än en stilig man som Billie vill ha sex med.
Men man berörs ju ändå av en kvinna, som på tok för tidigt förlorade allt utom sin stolthet.

Filmen visas på bio.

Publisert: