Ken Loach vann Guldpalmen i Cannes

FILM

Film om den irländska befrielsekampen segrade

På söndagen delades ett av världens finaste filmpriser ut. Vinnare blev kungen av diskbänksrealism – britten Ken Loach.

Det är första gången han vinner Cannesfestivalens prestigefyllda Guldpalm.

Foto: Guldpalmsvinnaren Ken Loach med den franska skådespelerskan Emmanuelle Beart.

Den segrande filmen heter ”The Wind That Shakes the Barley” och handlar om Irlands kamp för självständighet på 1920-talet. Ken Loach har tidigare varit nominerad sju gånger.

Han sa att han hoppades att filmen skulle uppmuntra britterna att konfrontera sin koloniala historia. Om man talar sanning om det förflutna, kanske man kan tala sanning om samtiden, menade den politiskt engagerade regissören med tydlig syftning på Irakkriget.

Årets ordförande i Cannes, Wong Kar-wai från Hong kong, sa att juryn var eniga i beslutet, uppger AP.

Penelope Cruz bästa skådespelerska

De valde också att inte ge skådespelarprisen till någon enskild person. I stället fick ensemblen i algeriska ”Days of glory” dela på det manliga, medan Pedro Almodovars ”Volver” fick det kvinnliga priset. Penelope Cruz var en av dem som belönades.

– Det är en stor ära att få dela det här priset med så fantastiska kvinnor, sa Cruz. Det här priset tillhör egentligen Pedro, mästaren? Tack så mycket, Pedro, för allt du gör för kvinnor.

Norge fick pris för bästa kortfilm – ”Sniffer” av Bobbie Peers. Det är första gången en norsk film får ta emot en Guldpalm, uppger VG.

Sofia Coppola kammade noll

De tre amerikanska filmerna i tävlingen kammade däremot noll. Sofia Coppolas ”Marie Antoinette” med Kirsten Dunst i rollen som den franska drottningen fick blandad kritik och mottagandet för Richard Linklaters konsumentsatir ”Fast Food Nation” var lika ljummet. Richard Kellys (”Donnie Darko”) svarta komedi ”Southland Tales” totalsågades dessutom av kritikerna, uppger AP.

Alla vinnare:

Foto: Belönad Penelope Cruz, för rollen i ”Volver”.

Mer Cannes:

Sandra Wejbro