Ted Gärdestads liv blir ny storfilm

avJoni Nykänen

FILM

NÖJESBLADET AVSLÖJAR: Teamet bakom ”Monica Z” förbereder inspelningen

1 av 5 | Foto: GUNNAR ASK
PLATS FÖR BÅDE LJUS OCH MÖRKER Ted Gärdestads liv kan bli nästa stora musikprofil på bio efter Monica Zetterlund. Bolaget bakom ”Monica Z” har långt framskridna planer på en långfilm eller tv-serie. ”Han är också värd ett uppsving”, säger producenten Lena Rehnberg.

Sol, vind, vatten – och en tv-serie?

Nöjesbladet kan avslöja att den folkkära musikern Ted Gärdestads liv ska filmas av gänget bakom succén ”Monica Z”.

– Att berätta om honom är ett sätt som hjälper mig också, säger Kenneth Gärdestad, Teds bror, till Nöjesbladet.

Uppväxten, framgångarna, ljuset och mörkret.

Ted Gärdestads liv ska skildras i filmform av bolaget Stellanova som gjorde ”Monica Z”. Det blir antingen en långfilm eller en tv-serie. Just nu är det sistnämnda aktuellt.

Hemlig önskelista

– Vi började tänka på Ted i samma veva som på Monica Zetterlund. Det handlar mycket om att vi på bolaget är extremt musik­intresserade, säger Lena Rehnberg, producent på Stellanova, till Nöjesbladet.

Hon vill inte avslöja vilka skådespelare och regissörer som är påtänkta.

Manusförfattaren Johan Bogaeus (”Julens hjältar”, ”En häxa i familjen”) står för manus. Något färdigt manus finns ännu inte, men Bogaeus berättar att han ­intervjuat personer i Gärdestads närhet.

– Hela Teds liv är intressant, men särskilt 70-talet som var hans storhetstid, fortsätter Rehnberg.

”Värd ett uppsving”

Med detta hoppas hon att en yngre generation ska få upp ögonen för Gärdestad och hans musik på samma sätt som för Zetterlund.

– Han är också värd ett uppsving.

Rehnberg kan inte säga när projektet är tänkt att ­vara klart.

Ted Gärdestads bror Kenneth (som skrev texterna till musiken) berättar att han har blivit intervjuad av en manusförfattare för research.

Plats för det mörka

– Jag har förstått att de vill berätta den dramatiska helheten. Det finns en vilja att beskriva Ted som person och det sammanhang där han befann sig. Både det ljusa och det mörka, säger Kenneth Gärdestad.

– Blir det ett bra projekt som alla kan stå för är det hedrande. Jag lever alltid med minnet av Ted, och det är starkt. Kan man göra ­något starkt utifrån ett allmänt perspektiv är det roligt. Att berätta om honom är ett sätt som hjälper mig också, fortsätter han.

Diskuterar musiken

Det har förts diskussioner mellan Universal music och Stellanova för användning av Gärdestads musik.