Film

SVT-profilen ångrar Oscarssändningen

Av: 

Ann Edliden

FILM

Programledarna kritiseras för okunskap – SVT erbjuder stöd

Okunniga och flamsiga – kritiken var massiv mot programledarna för SVT:s Oscarsbevakning.

Nu erkänner ledningen att man kunde förberett sändningen bättre.

– Allt med galan blev klart sent och vi hann inte få allt på plats, säger Mikael Österby, ansvarig utgivare.

Tittare som satt uppe och följde sändningen av Oscarsgalan i SVT Flow visade tydligt sin besvikelse i sociala medier och även i Nöjesbladets livechatt. Programledaren Hanna Persson, som annars leder SVT:s ”MVH Talkshow” och kanalens försnack till Melodifestivalen, fick utstå hård kritik tillsammans med bisittarna Johanna Swanberg, Agneta Perman och Petra Kauraisa.

”Sämsta panelen jag någonsin varit med om. De kan ju inget alls om film. Dom är inte intressanta, pålästa eller underhållande på något sätt. Tråkigt att SVT inte bryr sig”, skriver signaturen Adam i chatten med Nöjesbladet.

Ville ha lättsam stämning

SVT:s ansvarige utgivare för faktaprogram, Mikael Österby, säger att man strävade efter en lättsam stämning i studion och ville ha en programledare som inte var en typisk filmnörd.

– Jag håller med om att delar av inraming och reklambrejkshanteringen kunde ha varit bättre. Försnacket hade behövt mer tid och förberedelser helt klart, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

Även på twitter rasade arga tittare, många över det faktum att endast SVT:s programinköpare Agneta Perman var den som sett alla de nominerade filmerna.

”Att inte ha sett den filmen är ett genomgående tema för kvällens sändning. Produktion i nivå med Öppna kanalen”, skriver signaturen kebbe90.

Arga tittare hörde av sig

Sändningen pågick i sex och en halv timme i SVT Flow. Under den tiden hann många arga tittare höra av sig i Nöjesbladets livechatt, där responsen på sändningen var övervägande negativ.

”Så nonchalant mot oss som faktiskt sett alla (nästan) filmer. Hur gick det till när dessa personer fick chansen att sitta i en studio och ha noll koll?”, skriver signaturen Niklas.

– Självklart skall inramning och försnack vara bra. Den utvärderingen skall vi ta tag i så fort alla involverade fått vila ut sig efter denna maratonsändning, skriver SVT:s Mikael Österby.

Ångrar sin medverkan

Hanna Persson säger till Nöjesbladet att hon ångrar att hon tackade ja till att leda Oscarssändningen.

– Med facit i hand är det klart att jag till viss del ångrar att jag sa ja, det var vidrigt att vakna upp efter en sex timmars livesändning och inse att många hatade sändningen vi gjorde.

Eftersom SVT ville bredda programmet var programledarens roll inte menad att vara likställd med en experts och därför blev den massiva hatstormen väldigt svår att hantera, menar Hanna Persson.

– Jag förstår verkligen den sakliga kritiken mot sändningen, kanske var det ett feltänk från SVT från början att försöka bredda mellansnacket för en gala som är helig för många människor. Min roll var ju någon slags crazy moderator till filmexperterna, men det gick fan inte hem hos de som satt vakna. Men när det kommer till kritan dog ingen och jorden finns kvar, hoppas jag, säger hon.

SVT erbjuder stöd

Hon skriver också om reaktionerna i sin blogg.

”Till nästa gång (tja, lär inte bli någon) skulle jag göra saker annorlunda som att absolut inte ”förlita” mig på att enbart vara en härlig moderator, utan också göra mer research”, skriver hon.

Efter stormen erbjuder SVT nu stöd till profilen.

– Hanna sänder direkt en timme live i veckan och jag tycker hon gör ett jättebra jobb. Innan Oscar hade hon sänt några timmar live från Mello. Vi har kommunicerat under dagen och självklart försöker vi stötta henne, säger Mikael Österby.

Hetaste nöjesnyheterna – följ Nöjesbladet på Facebook

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu att köpa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert: