– Kul att tjejer få ta plats

FILM

Frida Hallgren är hetaste skådisen när filmeliten väljer

1 av 5 | Foto: rädd att försvinna ”Det är lätt att bli jättehypad ett tag men sedan försvinner man helt”, säger Frida Hallgren.

Hon har publiken i sin hand.

Liksom den svenska filmeliten.

Frida Hallgren är Sveriges hetaste skådespelare -om filmproducenterna själva får välja.

Karriären började redan för 18 år sedan. Men år 2004 lär gå till Frida Hallgren-historien som året då hon slog igenom med dunder och brak. "Så som i himmelen" har lockat över en miljon svenskar till biograferna och är också utsedd som Sveriges bidrag till Oscarsnomineringen för "Bästa icke-engelskspråkiga film".

Inte konstigt att Frida Hallgren är het. Nu är hon också de svenska filmproducenternas största favorit.

Aftonbladet har i en unik undersökning låtit 15 av landets största filmproducenter rösta fram de skådespelare de tycker är bäst just nu och som de själva skulle vilja jobba med i framtiden.

Orolig för framtiden

Frida Hallgren är den solklara vinnaren framför tungviktare som Mikael Persbrandt, Stellan Skarsgård och Pernilla August.

-Det känns jätteroligt och oerhört hedrande. Du kan väl ge mig namn och nummer till de här producenterna så kan jag ringa runt och håva in jobben sedan, säger Frida Hallgren och skrattar.

Det har varit ett spännande år. Men trots glädjen över framgången med "Så som i himmelen" känner hon viss oro inför framtiden.

"Lätt att bli hypad"

-Ja, media kör slut på tjejerna. Det är lätt att bli jättehypad ett tag men sedan försvinner man helt. Tjejerna kommer och går men Micke Nyqvist består, som jag brukar säga.

-Nu hoppas jag ju att jag är så pass etablerad att det inte blir så för mig.

Trots allt är tjejerna på frammarsch i filmbranschen. Fler kvinnliga regissörer än någonsin har debuterat på bioduken i år. Och två år i rad har den hetaste skådespelaren varit kvinna. I fjol utsågs Tuva Novotny till etta i Aftonbladets omröstning.

-Det är jättekul att tjejer får mer plats. Det Tuva och jag har gemensamt är väl att vi inte är så imponerade av allt och ganska kritiska till det här med kändisskap. Jag vill inte bli känd - jag vill bli erkänd, säger Frida Hallgren.

Här är hetaste skådisarna i år

Foto: Mikael Persbrandt.

Karin Lindstedt