Viggo hjälpte mig in i Tolkiens värld

FILM

Liv Tyler hade ingen aning om vad hon gav sig in på när hon tackade ja till Sagan om ringen -trilogin

1 av 2 | Foto: "Jag grät de sista 90 minuterna och hade en stor klump i halsen", säger Liv Tyler. "Både för att filmen var så gripande, men också för att allt är över nu."

Filmen heter ”Sagan om konungens återkomst”.

Men det är också drottningen som kommer tillbaka.

Liv Tyler som spelar Arwen har mer att göra när kärleken mellan henne och Aragorn ska skildras.

Puls mötte en filmstjärna som inte visste vad hon gav sig in på.

Med tanke på att Liv Tyler är ett av de stora affischnamnen i de tre Ringen-filmerna är hon med ganska sparsamt.

- Det finns inte så mycket för henne att göra i historien och det var alltid en utmaning för oss att lista ut. Hålla igång deras kärlekshistoria medan de är så långt ifrån varandra, säger Liv Tyler.

Aragorn och Arwen. Ska de få varandra eller inte?

Den som inte vill veta ska sluta läsa nu.

Under tiden kan vi höra med Liv Tyler om hon förstår varför Viggo Mortensen blivit så väldigt populär bland kvinnliga biobesökare efter de här filmerna.

- Absolut. Alla tjejer är galna i Viggo, ha ha ha. För mig är det hans mystiska sida, säger Liv Tyler. Han är väldigt exentrisk och mystisk och snäll och känslofull. Han är en otroligt bra skådespelare, han är målare, fotograf och författare. Han lyssnar på intressant musik. Och hans skiva - har du hört hans cd? Den är så vacker och rolig.

- Det är omöjligt att sätta en etikett på Viggo. Det gör honom spännande och inspirerande.

Hon säger att Viggo Mortensen betydde mycket för att göra kärlekshistorien trovärdig.

- Han hjälpte mig komma in i Tolkiens värld och kämpade för att vi skulle prata så mycket alviska som möjligt. Fast han höll på och pillade på mina öron hela tiden.

I Tolkiens böcker skildras förhållandet mellan Aragorn och Arwen i appendix. Hon väljer att bli dödlig för att leva med mannen hon älskar. I ”Sagan om konungens återkomst” möts de två efter alla strider. En ceremoni som liknar ett bröllop, och förmodligen får större plats i den förlängda versionen nästa år.

Liv Tyler gifte sig också i år. Med rocksångaren Royston Langdon.

- Jag försökte faktiskt tänka på mitt bröllop när jag gjorde den där scenen, för att få rätt känsla. Men det är ju en film, så det var inte lika gripande som mitt riktiga bröllop.

Hur var ditt eget bröllop?

- Det säger jag inte, det var privat. Men vackert och lyckligt, tack.

”Sagan om ringen” är en manlig värld med få kvinnliga roller. Men de två manusförfattarna Philippa Boyens och Fran Walsh är kvinnor, och Walsh, som är Peter Jacksons livskamrat, har gjort mycket på filmerna trots att hon väljer att vara anonym.

- Mitt närmaste förhållande var med Fran och Philippa. Till och med mer än med Peter. Han delegerade till dem att ta hand om kärlekshistorien. Fran regisserade många av scenerna mellan mig och Aragorn. Och det älskar jag, för Fran är fantastisk och gör mig trygg.

- Peter och Fran har ett speciellt förhållande, säger Liv Tyler. Hon gillar inte alls att synas offentligt, men hon är helt hans jämlike i det kreativa jobbet med filmen.

Liv Tyler visste inget om ”Sagan om ringen” när hon sa ja till filmen.

- Det var svårt att gå in i den världen. Är fortfarande svårt. Trots att jag läst många kapitel flera gånger fastnar de inte. Det är så många namn och platser. Jag har aldrig varit någon fantasyläsare.

Så vad läser du?

- Ja, det är en bra fråga. Jag läser så många filmmanus att det sällan blir tid till annat. Ibland fem manus i veckan, och det är som fem små böcker i veckan. Jag blir aldrig klar med romaner. Jag har börjat på ”Madame Bovary” nu för jag har inte läst den tidigare, men jag har fortfarande inte kommit igenom första kapitlet.

I filmerna ser vi Arwen mest när Aragorn tänker på kärlek. I första filmen rider hon Frodo till räddning, men det fanns planer på att göra henne till ännu mer action-Arwen.

En tid när Arwen skulle strida. När Arwen var med vid Helms klyfta och det stora slaget i ”Sagan om de två tornen”. Fansen var upprörda när ryktet spreds om den stora förädringen av Tolkiens text. Och även Liv Tyler kände sig obekväm i actionrollen. Hon tränade sig att strida med svärd. Mycket ridning.

- Under en del av inspelningen var jag inte säker. Då var Arwen rätt annorlunda, säger Liv Tyler. På grund av det led jag i början, för jag kände ingen koppling till henne.

- Men när vi bestämde att ta Arwen tillbaka till hur hon är i boken, och inte låta henne strida vid Helms klyfta och allt det där - då hittade jag rätt och hela Tolkiens värld öppnade sig för mig. Men det var sent. Det mesta av mina scener som jag är nöjd med gjordes i kompletterande tagningar.

Liv Tylers mamma är Bebe Buell. Hennes pappa är Aerosmith-sångaren Steve Tyler, ett faktum hon upptäckte som 10-åring när hon såg likheten mellan dem.

Har din pappa sagt något om filmerna?

- Han kom till den allra första visningen av ”Sagan om ringen”, en liten hemlig visning med filmbolagsfolket, säger Liv Tyler. Och min pappa hamnade i trubbel för han tog med sig en massa chips och biogodis i en stor påse och satt och prasslade hela tiden. Jag har för mig att han somnade mitt i filmen och tog en liten stödvila. Han var väl trött

?

ARKIV: Liv Tyler

Sagan om konungens återkomst

Jens Peterson