Film

Så kom Jonas Karlsson in i kvinnorollen

Av: 

Jens Peterson

FILM

Spelar Valle – som blir Maria – i bioaktuella filmen ”Cockpit”

Jonas Karlsson spelar piloten Valle som låtsas vara Maria.

Svenska komedin ”Cockpit” skojar kring kvotering, raggande och fördomar om manligt och kvinnligt.

Valle växer som kvinna. Det gjorde Jonas Karlsson också.

– Jag hittade en elegans. Det har jag inte varit i närheten av som man, säger han.

STRIKE A POSE. Jonas Karlsson trivdes som kvinna under inspelningen av filmen. ”Det var väldigt roligt, till exempel att få gå i höga klackar.
STRIKE A POSE. Jonas Karlsson trivdes som kvinna under inspelningen av filmen. ”Det var väldigt roligt, till exempel att få gå i höga klackar.

I nya filmen spelar han piloten Valle som blir arbetslös. När Valle ett bolag söker kvinnliga piloter tar han på andra kläder och får jobbet.

Män som låtsas vara kvinnor är klassisk komik.

Varför skrattar vi åt det?

– Fast det är nog många som inte gör det, säger Jonas Karlsson, 41. Man kan skratta för att det är en statussänkare, titta han drar på sig en klänning. Det intressanta var att när jag hittade det där, gå i skorna, gracen, pondusen – då var det tvärtom.

”Växer av att spela en roll”

Valle förändras av att klä ut sig. Blir friare.

– Exakt. Egentligen tycker jag det är den roligaste delen av historien. Hur han växer av att spela en roll. Att låtsas vara någon annan och genom det bli fri. Det kan jag känna igen som skådespelare. Jag känner mig aldrig så fri som när jag har en roll.

Du spelar alltid personer som inte är du. Var det en liknande metod att spela en kvinna som att föreställa en annan man?

– Egentligen är det samma, bara ett större förvandlingsnummer. Det är samma jobb, men det är ­roligt när det är stora förändringar.

Marie Robertson spelar kollega till Jonas Karlssons rollfigur. En ­pilot som är bisexuell och det uppstår en laddning mellan dem.

– Vi pratade mycket om hur ­Jonas skulle bli en attraktiv kvinna, säger Marie Robertson. Vilka egenskaper gör en människa attraktiv? Det sitter inte bara i utseendet. Det finns en scen i filmen där Jonas rollfigur säger fyndiga saker mot några killar vid en biljard. Hon är cool och sätter dem på plats. Då kände jag ”shit, det där är attraktivt”. Jag skulle lätt kunna falla för figuren.

Hon säger att det är hans möte med fördomarna mot kvinnor som skapar komiken.

– Det roliga är inte när Jonas tar på sig klänning, utan när han som man utklädd till kvinna får möta mäns blickar, säger Marie Robertson. När han sitter med sin kollega och blir raggad på.

Skulle inte bli en tant

Jonas Karlsson ville att hans ­Maria skulle vara en häftig kvinna.

– När man sätter på tuttar och rumpa och klänning är det väldigt lätt att man hamnar i tanten. Men det här skulle vara en tuff tjej. Lite witty och sexig och snygg. Jag provade med kavaj, men då blev det ­kille. Balansen var svår. Inte för fjollig så det blev transa.

Han övade gång och hållning med en koreograf.

– Jag hade några kvinnor jag spanade på som jag tycker är fräna. ­Efter ett tag höll jag på med det hela tiden. Jag satt på restaurang och tittade. ”Hur gör dom?”.

Upptäckte du något nytt?

– Framför allt upptäckte jag hur mycket manligt sätt jag har. Som jag inte var medveten om. Jag upplevde mig som ganska könsneutral. Det är jag verkligen inte. Hur jag sitter, allt är manligt.

Han pekar på de frimodigt skrevande benen.

Det hade varit en väldig skillnad om du skulle spelat en kvinna. Nu föreställer du en man som försöker se ut som en kvinna.

– En del av komedin ligger i att det ska vara en resa. I början är det rätt dåligt. I takt med att han ­växer in i det ska det bli mer trovärdigt. För att allt det här ska funka vill det till att det är ganska bra.

I filmens värld måste det vara troligt.

”Jonas är så skicklig”

– Vi måste kunna tro på att de runt omkring köper honom som kvinna, säger Mårten Klingberg som regisserat. Det kräver skådespelare som har vanan att jobba ­realistiskt. Jonas är så skicklig. Det är lätt att dra på sig knashatten och då blir det inte kul. Det behövs ­någon som har känsla för drama.

Jonas Karlsson har redan fått ­reaktioner på sin Maria.

– Jag kan göra en roll som ligger närmare mig själv men inte har lika stora åthävor och det är minst lika svårt. Men jag får aldrig så mycket credd som när man gör något sånt här. ”Ooh, jag kunde knappt tro det var du”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

BILDEXTRA: Andra män som spelat kvinnor – och kvinnorna som spelade män

Publisert: