Amanda Seyfried: ”Vi gick in i mörka ställen”

avJens Peterson

FILM

Amanda Seyfried om utmaningen i att spela porrstjärna på film: En vändpunkt för mig

1 av 10
Halsbrytande Amanda Seyfried spelar porrstjärnan Linda Lovelace som hade huvudrollen i ”Långt ner i halsen”.

I ”Mamma mia!” var hon präktiga Sophia och sjöng ABBA-sånger.

Nu spelar hon världens mest ­berömda porr­stjärna.

– Rollen som Linda ­Lovelace är en vändpunkt för mig, säger Amanda Seyfried.

Hon gillar att spela ett riktigt ­kvinnoöde.

– Jag tycker om att dyka in i någons liv och försöka fånga ett ögonblick i historien, säger Amanda Seyfried, 27. Det fanns många intervjuer att titta på. Och jag såg ”Långt ner i halsen”, det var intressant.

Linda Lovelace blev världs­berömd genom den porrfilmen 1972. Den spelades in på sju dagar och handlar om en kvinna som inte kan njuta av sex förrän det visar sig att hennes klitoris sitter i strupen.

Maken tog pengarna

Filmen blev en biosuccé i många länder, och sägs ha spelat in allt från 300 miljoner kronor till över 4 miljarder kronor. Den kostade ­under 200 000 kronor att göra, och Linda Lovelace fick knappt 10 000 kronor. Pengar hennes man tog.

Flera år senare berättade Linda Lovelace i självbiografin ”Skärseld” hur hon tvingats att göra saker hon inte ville av sin make Chuck Traynor. Han slog henne och sålde henne till andra män. Han tränade henne på oralsex och filmade när hon utförde det.

Amanda Seyfried berättar att hon hade kontakt med barnen till Linda Lovelace, de hon fick i andra äktenskapet när hon hette Linda Marchiano.

– Det finns fortfarande kvinnor som blir misshandlade och är fast i förhållanden de inte kan ta sig ur, säger Amanda Seyfried. Linda hjälpte till att lyfta fram den frågan på 1980-talet.

Amanda Seyfried har flera scener med bar överkropp. Hon ser det som självklart i en film kring det här ­ämnet.

– Jag tänkte inte ens på det, säger hon. Jag visste att det behövdes för filmen och det var en total icke-­fråga för min del.

”Måste skydda rösten”

Skådespelaren har en stor roll i en annan film i Berlin. ”Les misérables” hade också galapremiär på lördagen.

– Musikalen var svårare att göra, säger hon. Det var tufft att bara få äta och dricka vissa ­saker för att vara i form ­hela inspelningen. Jag måste skydda rösten som är ömtålig.

Hon tycker att inspelningen av ”Lovelace” var mer givande.

– Den här erfarenheten gav mig väldigt mycket, även om vi gick in i mörka ställen, säger Amanda Seyfried. ”Lovelace” är det roligaste jag haft på en inspelning.

Några Seyfriedroller

Dagens...

… dubbel

Amanda Seyfried gick på röda mattan två gånger på lördagskvällen i Berlin.

Klockan 18 var det premiär på ”Lovelace”. Sedan bytte hon klänning.

Klockan 21 var det tysk galapremiär för ”Les misérables”.

… rockrävar

Engelska rockveteranerna Status Quo har tagit steget till bioduken. ”Bula Quo” är en komisk thriller med rockbandet och Jon Lovitz som kriminell ledare. Inspelad bland annat på Fiji. Filmen, som också har nya låtar, lanserades i Berlin på lördagen av Francis Rossi och Rick Parfitt. Ska vi gissa direkt på dvd i ­Sverige?

… pianokvinnor

Jane Campion och Holly Hunter fick en succé med ”Pianot”. Nu återförenas regissören och skådespelaren i ”Top of the lake”, ett tv-drama i sex delar som ­visas i Berlin. Inleds med en gravid flicka på Nya Zeeland som försvinner.

… återförening

Robert De Niro spelar en gangster som flyttar till Frankrike i nya ”Malavita”. Ett samarbete mellan Martin Scorsese (producent) och Luc Besson (regissör). Om en maffiaboss som gömmer sig som skyddat vittne i Normandie. Michelle Pfeiffer spelar hans hustru. Premiär i oktober.