Färgstark familjefantasy med tonårskärlek på grottfolkets tid

Grottfamiljen möter nyduschade Bättremans.
Grottfamiljen möter nyduschade Bättremans.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Croodarna 2: En bättre tid

Regi Joel Crawford, med röster av Tommy Nilsson (Nicolas Cage), Frida Sandén (Emma Stone), Ryan Reynolds (Jesper Adefelt), Susanne Barklund (Catherine Keener), Lizette Pålsson (Leslie Mann).

ANIMERAT I första filmen 2013 lämnade tonårsflickan Iip grottan där hennes stenåldersfamilj gömde sig undan alla faror. Hon mötte en jämnårig pojke, Grabb, som blev en del av flocken trots mycket primitiva pappa Gruggs protester.

Grugg är rädd att de förälskade tonåringarna ska lämna familjen. På jakt efter en sovplats som inte är livsfarlig hamnar de i ett paradis. Där dyker några ur Grabbs förflutna upp.

Grottfolket möter snorkig medelklass. Status, svartsjuka. Humorn bygger på att de beter sig modernt och uppfinner saker som liknar vår tid. Precis som när vi i forntiden fnissade åt ”Familjen Flinta”.

Manuset är ofta kul och välskrivet. Fantasidjur som snytingapor, vargspindlar och landhajar. Bitvis är det bullriga actionscener, ett tröttande ösregn av plockgodis i ett pastellfyrverkeri. Det är laddningen mellan mamma, pappa och barn som bär berättelsen. Tidlöst tonårstrots.

”Croodarna 2” har biopremiär 2 juli.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN