Mejla

Stefan Hedmark

En varm hälsning från 90-talets Lill-Erik

Vi fascineras av barnskådespelare – men det är långt ifrån bara elände

David Boati 1992 (då aktuell för ”En komikers uppväxt”) och 2020 (numera utrikeskorrespondent på SVT).
David Boati 1992 (då aktuell för ”En komikers uppväxt”) och 2020 (numera utrikeskorrespondent på SVT).

KRÖNIKA. Googla ”child actors”.

Det är ingen vacker läsning.

Det som framför allt dyker upp är en oändlig mängd länkar till sajter och medier som listar barnskådespelare av alla möjliga slag. Vad hände med gullungen du ville adoptera från den där gamla filmklassikern? 12 barnskådespelare som det gick åt skogen för! De stjärnorna började som barnskådespelare – kolla listan! Du kan inte TRO hur den barnskådespelaren ser ut i dag!

Läsarna fascineras av barnskådespelares öde. Vi behöver inte gräva ner oss i elände, för ofta är intresset positivt.

Från ”Solens rike” till Dick Cheney

Ett band skapas mellan oss i publiken och en person som vi har sett växa upp på vita duken och sedan fortsätta ha en framgångsrik karriär. Som Christian Bale, den brittiske 13-åringen som slog igenom i ”Mio min mio” och Steven Spielbergs ”Solens rike”. Därefter har vi sett honom förvandlas till Batman och Dick Cheney, gå upp och ner i vikt och muskelmassa, vinna Oscar och visa ett genuint intresse för skådespelarkonsten.

Vi har också sett hans dåliga sidor, inte minst i det där famösa klippet där han skäller ut filmfotografen under inspelningen av ”Terminator salvation” (2009). Det är som om vi känner honom lite efter alla decennier.

Christian Bale i ”Solens rike” (1987).
Christian Bale i ”Solens rike” (1987).

Det finns naturligtvis många mörka berättelser. Corey Feldman är ett givet exempel, med sitt forna drogmissbruk och kampanjer för att avslöja pedofiler i Hollywood. Filmen ”Judy” (2019) visar hur en ung Judy Garland kontrollerades och utnyttjades skoningslöst av sina filmbolagschefer.

Skapa en trygg miljö för barn

”Arbeta aldrig med barn och djur”, ska den legendariske 30-talskomikern W C Fields en gång ha sagt. Förhoppningsvis har vuxna filmarbetare lärt sig en del sedan dess om hur en trygg miljö ska skapas för barn under en filminspelning.

Hugo Krajcik som Bert i filmen – och sig själv till höger.
Hugo Krajcik som Bert i filmen – och sig själv till höger.

I bioaktuella ”Berts dagbok” gör en före detta barnskådespelare ett litet gästinhopp. David Boati spelade Lill-Erik för 25 år sedan. I den nya filmen har han en liten snabb scen som Lill-Eriks pappa. Numera jobbar han som journalist på SVT och syns snart i rutan som ny Europakorrespondent.

Hans inhopp värmer, som en liten välsignelse från en generation av barnskådespelare till en annan.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE