Eva Green glänser i jordnära men övertydlig rymdfilm

”Proxima”.
”Proxima”.

Eva Green imponerar som en ensamstående mamma som förbereder sig för att åka till Mars – och separeras från sin dotter – i en ovanligt jordnära rymdfilm.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Proxima
Regi Alice Winocour, med Eva Green, Zélie Boulant, Matt Dillon. Lars Eidinger, Sandra Hüller, Aleksey Fateev.


DRAMA En framgångsrik kvinna inom ett krävande, mansdominerat yrke tvingas bevisa sin kompetens extra mycket just för att hon är kvinna, samtidigt som hon brottas med känslomässiga slitningar mellan sina yrkesmässiga ambitioner och sin roll som mamma.
I ”Proxima” ställer den franska regissören Alice Winocour dessa för många kvinnor fortfarande gällande dilemman på sin spets, genom att berätta historien om en ensamstående mamma som inte ska säga hejdå till sitt barn för att göra en vanlig affärsresa, utan bokstavligt talat ska lämna planeten Jorden.
Eva Green spelar Sarah. En fransk astronaut som har kallats in som ersättare för en annan astronaut, som inte blev godkänd, för en ett år lång rymdexpedition som ska bana vägen för resor till Mars, och nu ska påbörja en lång och intensiv period av minutiös, både psykiskt och fysiskt prövande träning. Bland annat i Ryssland och Kazakstan.

Under tiden ska hennes dotter Stella (Zélie Boulant), som ser ut att vara i åttaårsåldern, bo hos sin pappa Thomas (Lars Eidinger), en tysk astrofysiker.
Tekniskt detaljerade och uppenbart välresearchade scener från förberedelserna, filmade på plats i Europeiska rymdorganisationen verkliga anläggningar, varvas med Sarahs samtal, skriftliga kommunikation och innerliga men korta möten med sin dotter.

Resultatet är en intim och jordnära rymdfilm. En tystlåten, återhållen och kontemplerande balansakt mellan det personliga och det astronomiska.
Green gör en imponerande prestation i en för henne ganska okaraktäristisk, avskalad och väldigt fysisk roll, och Boulant är ett fynd som Stella. Tillsammans har de en kemi som verkligen berör, och i takt med att Sarahs känslomässiga börda blir allt tyngre att bära ju närmare uppskjutningen hon kommer, ökar filmens emotionella kraft.
Också birollerna är välspelade; Aleksey Fateev som en rysk kosmonaut, Sandra Hüller som en psykolog vars uppgift är att guida mor och dotter genom den extraordinära situationen, och Matt Dillon som expeditionens initialt nedlåtande amerikanska kapten.

Även om just vissa av Dillons repliker (som att det är roligt att ha Sarah med eftersom franska kvinnor sägs vara bra på att laga mat) bidrar till en viss övertydlighet i en i övrigt sofistikerad film.


”Proxima” har premiär på bio, streaming och dvd den 15 maj.

Publisert:

LÄS VIDARE