Filmrecensioner

Christian Bale imponerar som intensiv racerförare

Av: 

Jens Peterson

Matt Damon och Christian Bale.
Matt Damon och Christian Bale.

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Le Mans ´66
Regi James Mangold, med Christian Bale, Matt Damon, Caitriona Balfe, Tracy Letts, Josh Lucas, Jon Bernthal, Noah Jupe.

DRAMA Bilarnas brummande hörs först, innan vi ser bilderna som tar oss med till tävlingarna och konkurrensen mellan bilmärken under 1960-talet. Att vinna lopp blev ett sätt att sälja image och bilar. Filmen skildrar den verkliga historien hur amerikanska Ford tog sig an italienska Ferrari. Arenan var franska 24-timmarsloppet Le Mans. 360 varv.
Men det är människorna som gör filmen sevärd. Matt Damon spelar vinnande föraren Carroll Shelby som började designa sportbilar när han slutade köra, och Christian Bale gör ännu en fantastisk rolltolkning som brittiske föraren Ken Miles. En skicklig tävlingsmänniska med häftigt humör. Som skrämmer bort arbetsgivare, men är den som ska vinna loppet och äran åt den amerikanska biljätten.
Filmen ger också närkontakt med Ken Miles familj. Hans hustru och son är mycket fint spelade av Caitriona Balfe och Noah Jupe. Tracy Letts spelar Henry Ford II och Josh Lucas en osympatisk Ford-chef.
Skickligt filmberättande tar oss med in i de snabba bilarna, och man får verkligen en känsla av att åka med i hisnande hastigheter. På gränsen till åksjuka. Spänning.
Det mänskliga dramat stannar kvar när motorerna tystnat. En tidlös historia om kampen att få köra sitt eget lopp eller styras av kompromissande kommitteer.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Matt Damon

Christian Bale

Le Mans